Van onze correspondent

Den Haag - De Nederlandse regering houdt - met het oog op de bescherming van Curaçao, Bonaire en Aruba - de aanwezigheid van Russische marineschepen in Venezolaanse havens in de gaten.

zijlstraDat antwoordde minister Halbe Zijlstra (VVD) van Buitenlandse Zaken gisteren naar aanleiding van vragen die het CDA-Tweede Kamerlid Martijn van Helvert tijdens de behandeling van de begroting had gesteld. ,,Klopt het dat er een deal in de maak is waarbij Rusland in ruil voor een lening met zijn marine gebruik kan maken van Venezolaanse havens? Dat is een geopolitieke ontwikkeling van formaat", aldus Van Helvert.
Zijlstra: ,,De verslechterende situatie in Venezuela wordt scherp in de gaten gehouden. Daarbij is er speciale aandacht voor de territoriale integriteit en stabiliteit van het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het kabinet heeft via openbare bronnen kennisgenomen van het bericht over een deal met Rusland. Het bericht is niet bevestigd door de Venezolaanse autoriteiten. Volgens media zou het gaan om een verblijf van Russische schepen voor de periode van maximaal 15 dagen. Het kabinet blijft dit nauwgezet volgen."
Van Helvert was het enige Kamerlid dat in zijn inbreng stilstond bij de situatie in Venezuela. ,,De onrust is zorgwekkend. Ons buurland wordt geleid door de gekozen president Maduro die zich gedraagt als een dictator. De EU heeft maandag ingestemd met een wapenembargo tegen Venezuela en sancties. Het CDA pleit daar overigens al langer voor. Gaan die sancties wel ver genoeg?", aldus de CDA'er.
,,Mensen vluchten begrijpelijkerwijs en komen als eerste aan in ons Koninkrijk omdat Aruba, Curaçao en Bonaire daar voor de kust liggen. Maduro spreekt net als zijn voorganger agressieve taal richting de Verenigde Staten. De voorganger van Maduro heeft ook wel eens gezinspeeld op een oorlog met de VS waarbij onze eilanden als springplank gebruikt zouden kunnen worden. Nu zie ik dat niet een-twee-drie gebeuren maar de spanning hangt wel in de lucht en Maduro drijft zijn land richting bankroet en vervolgens richting Moskou."
,,Venezuela verkeert in diepe crisis", aldus Zijlstra. ,,Afgelopen jaar hebben we als Europese Unie via dialoog geprobeerd deze negatieve ontwikkelingen te veranderen. Gesprekken alleen bleken echter niet genoeg. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben daarom ingestemd met persoonsgerichte sancties, een wapenembargo en embargo op goederen voor interne repressie en IT-surveillance. Ze zijn bedoeld als drukmiddel om gedragsverandering bij de regering te bewerkstelligen en om te voorkomen dat goederen ingezet kunnen worden tegen de eigen bevolking. Daar voorzien deze sancties in. Mocht de Venezolaanse regering een serieuze handreiking doen om onderhandelingen met de oppositie voor een uitweg uit de politieke crisis te hervatten, de democratie te herstellen en mensenrechtenschendingen tegen te gaan, dan kunnen de sancties worden opgeheven en omgekeerd worden uitgebreid bij verdere verslechtering."
Op initiatief van D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma heeft de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken vandaag achter gesloten deuren een gesprek met onder meer Luisa Ortega Diaz. De voormalig procureur-generaal van Venezuela vluchtte in augustus per speedboot naar Aruba en reisde vandaar door naar Colombia.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).