Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In het geval van Guangdong Zhenrong Energy Ltd (GZE) heeft de regering een duidelijk signaal afgegeven: het is vastberaden en zal zich niet met de rug tegen de muur laten plaatsen in het geval het traject met GZE niet tot een goed einde komt.


Eugene RhuggenaathDat heeft premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteravond in een nationale toespraak verklaard: ,,Hoewel al onze inspanningen en acties gericht zijn op het traject met Guangdong Zhenrong Energy, in afwachting van een positief resultaat van de due diligence, zullen noch ik, noch mijn kabinet toestaan dat Curacao met de rug tegen de muur wordt geplaatst in het geval dit traject niet tot een positief einde komt voor de toekomst van onze raffinaderij.”
De minister-president wond er geen doekjes om hoe belangrijk het is om met een betrouwbare partner in zee te gaan. ,,Het is onverantwoord om de toekomst van onze raffinaderij in handen te leggen van welke partij dan ook zonder dat wij kunnen garanderen dat deze partij bewezen heeft dat het de capaciteit en de middelen heeft om alles te doen wat het beloofde.”
Rhuggenaath stond uitgebreid stil bij de besluiten die de ministerraad een tijd geleden heeft genomen ten aanzien van GZE en PdVSA. Nieuw in dit verband was de uitleg over de due diligence, oftewel screening van GZE, en hoe dit tot nu toe was verlopen. De due diligence is nodig om ‘duidelijkheid te hebben of wij inderdaad in GZE een partner hebben die een solide en duurzame toekomst voor onze raffinaderij kan garanderen’. Ook werd het eerdere besluit herhaald om niet akkoord te gaan met de overdracht van Titan naar GZE voor de ontwikkeling van de LNG-terminal. Eerder had Titan de aanbesteding gewonnen.
Over het zogeheten plan B zei de premier dat het Multidisciplinaire Projectteam (MDPT) de opdracht heeft gekregen alle mogelijke alternatieve scenario’s te inventariseren. Dit ‘om de modernisering van onze raffinaderij te garanderen en ook de bouw van de LNG-terminal’. ,,Er moet al het mogelijke worden gedaan om de raffinaderij na 2019 open te houden. Het MDPT moet de scenario’s beschrijven die zich kunnen voordoen voor zowel de modernisering van de raffinaderij als de bouw van de LNG-terminal”, aldus Rhuggenaath.
Medio vorige week kondigde Rhuggenaath al aan dat het kabinet het Openbaar Ministerie heeft gevraagd te onderzoeken hoe het kon gebeuren dat bijvoorbeeld brieven van GZE aan de premier in de media waren opdoken terwijl de minister-president deze nog niet eens zelf had ontvangen. Volgens Rhuggenaath moeten de leiders zich bij een dergelijk groot project als de modernisering van de raffinaderij bij iedere handeling afvragen of het in het belang is van ‘ons volk en onze raffinaderij’.
,,Daarom kan ik het lekken van vertrouwelijke informatie niet goedkeuren. Het geeft het signaal af dat zij (de investeerders, red.) geen zaken kunnen doen met de Curacaose regering omdat hun hele doopceel voor ze het weten op straat ligt.”

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).