Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In verband met alle maatschappelijke discussies rondom de ontwikkeling van de Isla-raffinaderij en het terrein er omheen, komt stichting GreenTown Curaçao met een eigen voorstel voor een ‘Plan B’.


GreenTownGreenTown heeft naar eigen zeggen recent meerdere malen gesprekken gehad met minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) en het Multidisciplinaire Projectteam (MDPT) om dit voorstel te bespreken. ,,Dit voorstel is een win-win voor alle partijen en eigenlijk kan niemand daar tegen zijn”, aldus voorzitter Ron Pin.
Het plan B van GreenTown houdt in dat ‘op zeer korte termijn’ gestart kan worden met duurzame, groene ontwikkeling van het gebied, met op termijn een park op de locatie waar nu de Isla nog actief draait. ,,Er is nog een ontzettend groot gebied niet gebruikt binnen de hekken van de raffinaderij, wat kan worden schoongemaakt en duurzaam worden ontwikkeld.” Pin namens het bestuur: ,,Als we allemaal de trend volgen, weten we dat raffinage van fossiele brandstoffen op een goede dag in de huidige vorm zal stoppen. Op dat moment kan op die plek een groen park verrijzen.”
GreenTown vindt dat het Isla-terrein ‘niet moet worden weggegeven’ maar door Curaçao zelf moet worden schoongemaakt en ontwikkeld. Die ontwikkelingen dienen duurzaam, groen en op de toekomst gericht te zijn. Dat kost geld weet de stichting, die volgens gegevens van het Handelsregister al in januari 2011 werd opgericht, maar het levert veel meer op aan werkgelegenheid en inkomsten.
Dit plan, benadrukt voorzitter Pin, kan per direct starten; ook terwijl de raffinaderij er nog staat. ,,Delen van het onbenutte terrein krijgen in dit plan B een bestemming. Per bestemming moet een plan worden uitgewerkt. GreenTown biedt haar expertise aan om de overheid hierbij te ondersteunen en heeft in de gesprekken al innovatieve ideeën aangedragen over hoe dat zou kunnen.” Voor de goede orde wil GreenTown met klem aangeven dat de stichting ‘géén ontwikkelaar is’ maar met dit plan een bijdrage wil leveren aan de duurzame economische ontwikkeling van Curaçao.
GreenTown heeft naar eigen verklaring ‘meerdere partijen klaar staan’ om gezamenlijk met de overheid aan een masterplan te werken. ,,Het gaat om meerdere grote deskundige internationals, waaronder de Europese Investeringsbank; Aecom en Edgewater Resources, twee projectontwikkelaars met uitgebreide ervaring met dit soort projecten; TNO met ervaring met het opruimen van olie en bijvoorbeeld Rebel Group, een financiële expert. Maar zonder overheid kunnen geen stappen worden ondernomen.”
GreenTown roept daarom de regering op om zich op dit plan B te bezinnen en er proactief mee aan de slag te gaan. ,,We staan nu voor de keuze: of we blijven hangen in het verleden, of we worden een van de meest innovatieve eilanden van de toekomst. Het lijkt allemaal ingewikkeld, maar het is voor ons tegelijkertijd een ‘once in a lifetime opportunity’ om op het gebied van innovatie en duurzaamheid tot de koplopers te gaan behoren.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.