Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Curaçao is onze thuismarkt. Kooyman zal altijd vertrouwen hebben in Curaçao en de langetermijntoekomst.”
Kooyman-ceo Herbert van der Woude sprak deze woorden tijdens een grootse en feestelijke bijeenkomst vrijdagavond op de parkeerplaats voor de jongste megastore aan de Jan Noorduynweg tussen Santa Maria en Julianadorp.


OPKooymanVelen hebben hem de afgelopen maanden gevraagd waarom het bedrijf zo’n grote winkel opzet in economisch lastige tijden. Een investering van alles bij elkaar 30 miljoen gulden, de grootste in de geschiedenis van Kooyman, die ook present is op Aruba, Bonaire en Sint Maarten.
,,Wij geloven ook sterk in anticyclisch investeren. En in dit geval kan het weleens perfecte timing blijken te zijn. Met een nieuwe regering, die vertrouwen geeft, veel toeristische projecten in de maak, de upgrading van Isla en de uitbreiding van de luchthaven.”
Van der Woude zegt zelf ook kennis te hebben genomen van de discussie dat de overheid eerst moet zorgen dat de ideale omstandigheden zijn gecreëerd. ,,Ja, het klopt dat de overheid dit moet doen. Maar als we allemaal hierop wachten om te investeren, komen we vast te zitten, of dan kunnen we tot sint-juttemis wachten.”
Bij de gelegenheid van de officiële opening waren ook drie bewindslieden aanwezig: premier Eugene Rhuggenaath (PAR) - die samen met Bas Kooyman de symbolische start verrichten door een houten balk door te zagen -, minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling, die een ‘pep talk’ hield, en minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijk Ontwikkeling (VVRP).
Het verkrijgen van de nodige vergunningen heeft heel wat geduld gevraagd. Maar toen de papieren eenmaal binnen waren, is de bouw direct van start gegaan en 49 weken later staan het winkelpand en de drive thru er. ‘Extreem trots’, dat is de beste manier om zijn gevoel te beschrijven, aldus de ceo in zijn toespraak. Dat de megastore er staat, maar ook dat Kooyman anderhalf jaar daarvoor de durf had de beslissing te nemen om de grootste investering een realiteit te laten worden. ,,Op een moment dat het eiland te maken had met een economische recessie.” In totaal is er 12.000 vierkante meter bouw gerealiseerd.
De oude winkel in Santa Maria was veel te klein geworden, terwijl het bedrijf na grondige marktonderzoek gezien had dat er wel veel potentie was, zeker wat betreft de ontwikkeling van de markt te Bándabou. Bovendien had Kooyman al de nodige kennis en ervaring met ‘megastoring’, na Zeelandia en de andere eilanden.
,,Wij geloven in de ‘economies of scale’ van grotere winkels met lagere prijzen tot gevolg. Maar geloven ook in het concept van het aanbieden van een zo groot mogelijk gerelateerd assortiment onder één dak. Geschikt voor zowel de cementschoen als de naaldhak.”
De drive thru is een geliefd concept op het eiland, door Kooyman al in 2004 voor het eerst toegepast en daarna volgens Van der Woude door vrijwel alle concurrenten gekopieerd. Kooyman zelf heeft z’n lessen geleerd van alle eerdere drive thru’s door een nóg betere en efficiëntere te bouwen op de nieuwste locatie.
Ondanks de kritiek en vooral het scepticisme staat de megastore er nu. Ondanks de enorme omvang en ook ondanks de zwakke economie. Maar al vanaf het moment dat de winkel vorige week maandag officieus de deuren opende, is het bedrijf ‘dik tevreden’ over de bezoekersaantallen. De timing is in elk geval goed, zo vlak voor kerst en de jaarwisseling.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.