Van een onzer verslaggevers
Den Haag - Tijdens een benefietavond in internationaal perscentrum Nieuwspoort in Den Haag zijn gisteren tienduizenden euro’s opgehaald ten behoeve van de media op Sint Maarten.

benefiet
Nog voor de avond begon was de teller al voorbij de 25.000 euro. Mede door de kaartverkoop. Toegang kostte 75 euro per persoon en dat bedrag moet vrijwel volledig ten goede komen aan de media op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. De opbrengst, die waarschijnlijk nog eens wordt verdubbeld door Rotary International, wordt besteed aan structurele oplossingen om de media op de eilanden te versterken. Bijvoorbeeld door trainingen en workshops van Nederlandse journalisten en andere experts op gebieden als de bedrijfsvoering van een mediaorganisatie, marketing en sociale media.
Initiatiefnemer Jan-Willem Wits, communicatieadviseur en lid van de Rotary Club, vond het belangrijk om de lokale kranten, radiostations en televisiezenders op Sint Maarten en de andere eilanden een steuntje in de rug te geven. ,,Vanwege Irma staan de media onder druk. Inkomsten uit advertenties zijn grotendeels weggevallen. Er is bijna geen geld om bijvoorbeeld papier te kopen om een krant als The Daily Herald uit te geven”, schreef hij op zijn LinkedIn-pagina.
Hij verwees ook naar het belang van onafhankelijke lokale media. ,,Zij dienen als kritische waakhond om misstanden als corruptie tegen te gaan”, benadrukte hij. Dat was volgens Wits ook de reden dat Nieuwspoort en de bijbehorende Rotary Club in beweging wilden komen voor de lokale media. ,,Zodat zij ook de komende tijd hun kritische en onafhankelijke rol kunnen blijven spelen. En precies dat doen waar de Nederlandse regering zo veel waarde aan hecht: scherp toezicht houden en misstanden aan de kaak stellen.”
Het programma van gisteravond bestond onder meer uit een talkshow onder leiding van Elles de Bruin en Jaap Jansen, presentatoren bij Omroep Max en BNR. Zij gingen in gesprek met ooggetuigen en met vertegenwoordigers van de media en de politiek. Onderwerpen die aan de orde kwamen, waren bijvoorbeeld de gevolgen van orkaan Irma, het belang van lokale media en de manier waarop Nederlandse mediaorganisaties de lokale mediabedrijven van Sint Maarten kunnen steunen. Onder anderen hoofdredacteur van NOS Nieuws Marcel Gelauff, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten René de Monchy en secretaris Comité Koninkrijksrelaties Ron van der Veer praatten hierover mee.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.