Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het cruisetoerisme op Curaçao beleeft een zeer succesvol jaar. Ceo van Curaçao Ports Authority (CPA) Raul Manotas verwacht 2017 af te sluiten met een totaal van 650.000 cruisetoeristen. ,,Een record”, zegt hij trots.


Toeristen over water CruiseHet eiland heeft tot en met oktober van dit jaar al net zoveel cruisepassagiers ontvangen als in heel 2016, namelijk 450.000. Manotas rekent voor het einde van het jaar op een piekperiode, waarin in twee maanden tijd nog eens 200.000 cruisetoeristen een bezoek zullen brengen aan Curaçao.
Volgens Manotas zijn er meerdere ontwikkelingen die aan de enorme stijging van dit jaar hebben bijdragen. Allereerst heeft een cruisemaatschappij die in 2016 stopte met haar zogeheten calls op Curaçao, deze in 2017 weer hervat. De lijn legde zelfs bijna wekelijks aan in de haven van Willemstad.
Daarnaast hebben de orkanen in de rest van het Caribische gebied een positieve invloed gehad op het cruisetoerisme op Curaçao. Verschillende havens in het getroffen gebied waren niet meer toegankelijk door de aangerichte schade. ,,Wij hebben ons samen met verschillende stakeholders uit de toeristische sector bij een aantal cruiselijnen aangeboden als alternatieve bestemming. Deze proactieve houding heeft ons ongeveer twintig extra calls opgeleverd. Dat zijn tienduizenden extra gasten.”
Als derde reden noemt Manotas de positieve ervaringen van toeristen. Uit onderzoek blijkt dat cruisepassagiers een gemiddelde verwachting hebben van het eiland en dat de uiteindelijke ervaring veel beter wordt gewaardeerd. Curaçao werd in juli zelfs uitgeroepen tot beste cruisebestemming van het Zuid-Caribisch gebied door het platform Cruise Critic, waar passagiers de havens kunnen beoordelen. Die positieve mond-tot-mondreclame is erg belangrijk voor de groei.
CPA wil dat het cruisetoerisme in de toekomst nog verder uitbreidt, naar 1 miljoen passagiers per jaar. Daarom hebben ze de tweede Megapier aangelegd, die zondag wordt opgeleverd en maandag meteen haar eerste schip zal ontvangen. Vanaf volgend jaar wordt deze pier geschikt gemaakt voor de allergrootste cruiseschepen en kan het aantal cruisetoeristen in rap tempo stijgen.
Om Curaçao nog aantrekkelijker te maken voor cruises, wil het CPA samen met andere stakeholders het Rif-gebied verder opknappen. ,,We hebben een masterplan opgesteld om het gedeelte op het land verder te ontwikkelen. Dat heeft onder meer betrekking op het upgraden van de infrastructuur, het zwembad en het stadion.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).