Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad/Philipsburg – Eugene Holiday, de gouverneur van Sint Maarten, heeft gisteren een formateur benoemd voor de vorming van een interim-kabinet. Dat maakt het Kabinet van de Gouverneur op Sint Maarten bekend.


Formateur SXMFractieleider van de grootste partij UP, Franklyn Meyers, moet een nieuwe coalitie vormen nadat de regering van William Marlin onlangs naar huis is gestuurd. Sint Maarten gaat als gevolg hiervan op 8 januari naar de stembus.
De nieuwe interim-regering moet volgens de gouverneur werken aan een plan voor de heropbouw van het eiland en daarover ook met Nederland financiële afspraken maken, zo heeft de gouverneur gesteld.
Sint Maarten werd op 6 september getroffen door orkaan Irma, die veel schade aanrichtte. Nederland wil helpen met een noodfonds, maar wil daarvoor duidelijke afspraken maken met ‘een langer zittende regering’, zo heeft staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties gesteld.
De bewoners van het eiland worden ondertussen ongeduldig en zien verkiezingen als een onnodig oponthoud voordat kan worden gewerkt aan de wederopbouw van het eiland. Een online petitie tegen de verkiezingen is al door enkele duizenden mensen getekend.
Meerdere partijen in de Tweede Kamer twijfelen eveneens of het wel raadzaam is de verkiezingen door te zetten. Ook met een interim-regering zou Nederland afspraken kunnen maken, maar dan moet die niet in een mum van tijd weer het veld ruimen, vindt onder meer de VVD. De liberalen pleiten ervoor de verkiezingen een jaar uit te stellen.

 

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.