Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De documenten van tot slaaf gemaakte mensen en hun nazaten in Caribisch Nederland maken nu officieel deel uit van de ‘Unesco Memory of the World for Latin America and the Caribbean (MOWLAC).


slavernijDat is gebeurd nadat de documenten gezamenlijk door Curaçao, Sint Maarten en Suriname afgelopen augustus genomineerd werden. Het gaat om documenten en registers van de collectie van Juliana-Brenneker, de registers van slaven die deel uitmaken van het archief van de overheid en de audiobanden van de collectie Zikinza. Op Curaçao hebben de NAAM en het Archief zich hard gemaakt voor de nominatie.
Het is de tweede keer dat het nationale erfgoed opgenomen wordt op de lijst. In 2009 werd het eerste catechismusboek in het Papiaments op de lijst opgenomen.
De lokale documenten en registers die genomineerd waren, zijn tijdens de jaarlijkse ontmoeting van de Unesco officieel erkend. Deze ontmoeting zou eerst op Sint Maarten plaatsvinden maar is als gevolg van de overlast van orkaan Irma naar Curaçao verplaatst.
MOWLAC is in Brazilië, Mexico, Uruguay, Paraguay, Venezuela, Argentinië en Suriname vertegenwoordigd.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.