Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Twee dagen later dan aangekondigd en niet drie, maar twee keer per dag vliegt Aruba Airlines nu dan toch op Curaçao.

airlinesDe maatschappij moest hals over kop een ander toestel inzetten, omdat de Dash-8 niet op tijd geleverd kon worden.
Dat heeft Francisco ‘Frank’ Arendsz, accountable manager bij Aruba Airlines, gisteren uitgelegd tijdens een persconferentie op de Curaçaose Luchthaven Hato. In plaats van met de Dash-8 worden de vluchten tussen Aruba en Curaçao nu via een wet lease met Voyageur Airways uitgevoerd met een Bombardier CRJ2000 die eveneens plaats biedt aan 50 passagiers.
Omdat op het laatste moment een oplossing moest worden gezocht, konden de vluchten op maandag 23 en dinsdag 24 oktober niet doorgaan. Volgens Arendsz is Aruba Airlines direct gestopt met de verkoop van tickets toen duidelijk werd dat de bestelde Dash-8 niet op tijd zou aankomen. ,,Er waren nog niet veel boekingen. We hebben de betreffende mensen direct gebeld. Zij zijn overgeboekt naar een andere dag of kregen het geld terug dat zij hadden betaald voor het ticket.”
Na de valse start loopt het nu storm. Vanwege de grote vraag, voert Aruba Airlines vanaf volgende week twee extra vluchten uit: op dinsdag en donderdag vliegt de maatschappij dan drie keer op Curaçao. De andere dagen van de week blijft het voorlopig bij twee vluchten per dag.
Ook de aangekondigde vluchten tussen Aruba en Bonaire gingen deze week niet door. Dat heeft volgens Arendsz te maken met de Nederlandse burgerluchtvaartautoriteit die een vergunning moet toekennen. Dat duurt langer dan gedacht. ,,Maar ik verwacht dat we vanaf 16 november naar Bonaire kunnen vliegen. We beginnen dan met drie keer per week.”
Arendsz weet niet van klachten van teleurgestelde passagiers die maandag en dinsdag niet konden vliegen. ,,Op het hoofdkantoor op Aruba en het kantoor op Curaçao zijn geen berichten binnengekomen van ontevreden klanten. We hebben iedereen gebeld, ook de reisbureaus.” De opmerking dat de luchtvaartmaatschappij moeilijk bereikbaar is, neemt hij wel serieus. ,,Het bedrijf groeit, mogelijk moeten we het telefoonsysteem verbeteren.”
Aruba Airlines heeft zelf drie toestellen van het type Airbus-320 met 150 stoelen en verwacht binnenkort een nieuw vliegtuig. In 2015 werd al even op Curaçao gevlogen met een Airbus, omdat er ‘toen ook een grote behoefte bestond aan meer airlift op de route’. Arendsz: ,,Maar zo’n toestel is bedoeld voor langere vluchten. De bedoeling was dat er een kleiner vliegtuig zou worden ingezet. Daarvan is het nooit gekomen, omdat onze focus in die tijd meer lag op de route op Miami en Cuba waar we net een vergunning voor hadden gekregen.” De aandacht voor Curaçao verslapte en na drie maanden werden de vluchten naar het eiland gestaakt.
Maar na de problemen vorig jaar van Insel Air, blijkt dat er grote behoefte is aan meer vluchten op de ABC-routes, alleen al om de luchtvaartverbinding tussen de eilanden te kunnen garanderen. ,,We hebben toen besloten om een Dash-8 aan te schaffen en daar de korte afstanden mee te vliegen. Dat toestel is te laat en komt niet meer. We zullen nu met de CRJ200 op de eilanden vliegen”, aldus Arendsz.


maatregelen corona

Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).