Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De brandweer wil dit jaar strenger handhaven op de regels omtrent de verkoop van vuurwerk.

vuurwerkDat zegt Dikmar Oleana van de afdeling preventie en veiligheid.
Naast de directe verkoop van vuurwerk uit containers, zijn de afgelopen jaren steeds meer winkels ontstaan waar consumenten doorheen kunnen lopen, stelt Oleana. ,,Zulke ‘vuurwerksupermarkten’ willen we hier niet hebben. Als iedereen zo makkelijk bij het vuurwerk kan komen, hebben we de veiligheid niet meer in de hand”, zegt hij. ,,Je weet nooit wat de klanten ermee doen.”
Het verkopen van vuurwerk in gebouwen wordt niet verboden, maar het zal een andere vorm moeten krijgen. Verkopers mogen bijvoorbeeld wel het assortiment uitstallen achter een toonbank. ,,Zo kunnen de klanten het van een afstand zien en aangeven wat ze willen. De verkoper kan de bestelling dan in orde maken en veilig overhandigen”, legt Oleana uit.
Dit jaar wordt in totaal 600.000 kilogram consumentenvuurwerk geïmporteerd op Curaçao. Maar voor dat allemaal de verkoop in mag, wordt alles gecontroleerd en geregistreerd door een multidisciplinair rampenbestrijdingsteam. In de week van 27 november zal al het vuurwerk worden getest op een afgelegen locatie in Brievengat. ,,Een week lang komen elke dag een aantal importeurs aan de beurt die alle typen vuurwerk uit hun assortiment laten testen”, vertelt Oleana. ,,Wij steken het dan af en kijken of je minimaal zes tot acht seconden hebt om weg te komen voor het vuurwerk af gaat. Daarnaast controleren we of het voldoet aan de geluidseisen van maximaal 128 decibel.”
Het vuurwerk dat door de keuring komt, mag vanaf 27 december worden verkocht. Tot 1 januari mag het worden afgestoken.


maatregelen corona

Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).