Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De minister van Economische Ontwikkeling, Steven Martina (MAN), onderzoekt de clandestiene handel via social media.

buyshoping

,,Voor verkoop van goederen en dieren is een vestigingsvergunning nodig, ook als die verkoop via internet geschiedt”, aldus de minister, die de valse concurrentie voor het bedrijfsleven, in de vorm van clandestiene handel via social media, wil aanpakken.
De 56.737 leden van de groep VraagenaanbodCuraçao op Facebook zien niet alleen posts van mensen die hun kasten hebben opgeruimd en gebruikte spullen aanbieden, of hun auto willen verkopen, maar kunnen online shoppen bij aanbieders van nieuwe kleding, tassen en accessoires, sterke drank, snacks, maaltijden en bij broodfokkers van honden, vogels en andere dieren. De aanbiedingen worden tevens in de groepen Marktplaats Curaçao (29.349 leden), Curaçao-4sale (9.218 leden), Curaçao Connect (7.531 leden) en enkele kleinere groepen geplaatst, evenals op eigen pagina’s. Op deze sites worden in totaal meer dan 100.000 items en dieren te koop aangeboden.
Niet bekend is wie er achter pagina’s als 'Value Deals' en 'Buy Shoping Good Price' zitten. Zij en andere handelaars maken handig gebruik van de mogelijkheden van het internet op een eiland waar de afstanden klein en daarmee de levertijden kort zijn. Marktplaats.cw en Curaçao Connect geven op hun pagina aan, dat dit het doel is van hun podium: het samenbrengen van kopers en verkopers van gebruikte, maar ook van nieuwe producten. ,,Dat laatste kan niet zomaar”, zegt minister Martina. ,,In de eerste plaats moet je als handelaar beschikken over een vestigingsvergunning. Daarin staat de bedrijfsactiviteit omschreven. Laat het duidelijk zijn, dat het niet is toegestaan in om het even wat te handelen. De bedrijfsactiviteit dient bij de aanvraag van een vergunning omschreven worden; de overheid verleent alleen toestemming onder voorwaarden.”
Martina stelt vast, dat het bij de clandestiene handel via internet om concurrentievervalsing gaat; handelaren kunnen een aanzienlijk lagere prijs berekenen dan ondernemers die maandelijks de huur van een pand en andere vaste lasten moeten ophoesten. Bovendien loopt de staatskas een onbekend vermogen aan belasting mis. ,,Het is oneerlijk tegenover degenen die wel overdrachtsbelasting afdragen, en sociale lasten voor personeel betalen”, zegt de minister. ,,Deze vorm van handel is tegen de wet en moet hard aangepakt worden.” Daarbij merkt hij op, dat de huidige wetgeving van het Land hiervoor wellicht beperkte mogelijkheden biedt. ,,Het internet vertegenwoordigt ontwikkelingen waar onze wetten niet op toegerust zijn. Daar moet verandering in komen, maar in afwachting daarvan kunnen wij al wel tegen deze clandestiene handel optreden op basis de huidige wet- en regelgeving.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).