Van een onzer verslagevers
Willemstad - De leden van de vakbond Sitkom verschijnen vanmorgen niet op het werk bij de telecomaanbieder/overheids-nv UTS, maar gaan naar de Statenvergadering van de centrale commissie die is aangevraagd door deze bond en PWFC, Apri, SEU, STO, BTG, STSK, STrAF en Hiwa.

UTS

Dat hebben de leden gistermiddag tijdens een algemene vergadering besloten, aldus woordvoerder Errol Cova van Sitkom aan deze krant. De bonden hebben een tijd geleden de vergadering aangevraagd om te praten over de explosieve situatie op de arbeidsmarkt. Het huidige conflict tussen Sitkom en UTS over de ontslagronde bij de overheids-nv komt ook aan bod.
De bond heeft advocaat Roque Koeijers in de arm genomen om een kort geding aan te spannen tegen de manier waarop UTS de aangekondigde ontslagronde heeft aangepakt. Het proces is naar het oordeel van de bond niet conform de huidige cao gelopen, aldus Sitkom. De bond eiste deze week dat het proces om tot de ontslagen te komen stop zou worden gezet. Maar die eis is niet door UTS ingewilligd.
Begin oktober kondigde UTS aan dat het personeel van 480 naar 200 mensen wordt teruggedrongen. Het personeel heeft in eerste instantie tot 20 oktober de tijd gekregen om te kiezen voor vrijwillig ontslag, hierna zouden in 2018 werknemers gedwongen ontslagen worden. De vakbond wilde meer bedenktijd voor zijn leden. De deadline voor het aanvragen van het vrijwillig ontslag is daarop door UTS verschoven naar 3 oktober. Volgens Sitkom krijgen de personeelsleden die vóór 20 oktober akkoord gaan met het vrijwillig ontslag, gunstiger voorwaarden dan werknemers die in de verlengde termijn voor het vrijwillig ontslag kiezen.
UTS heeft de afgelopen week in een persbericht verklaard dat de ontslagen onvermijdelijk zijn. Ondanks de maatregelen die de leiding van de overheids-nv al heeft genomen om de personeelskosten en de kosten van de infrastructuur te reduceren, zijn de ontslagen onvermijdelijk om de continuïteit van het bedrijf veilig te stellen, aldus het persbericht. Eerder eiste Sitkom inzage in de jaarcijfers en de documenten als bewijs dat de ontslagen gegrond zijn. Ceo Paul de Geus van het telecombedrijf was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. De Statenvergadering begint vandaag om 9.00 uur.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).