Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De toevoeging van de MD aan de vloot van Insel Air is een belangrijke eerste stap op weg naar het ‘Basis Plus’-scenario en zal de financiële stabiliteit die tot stand is gekomen door de grondige reorganisatie, verder verstevigen.

inselmd Dat stelt de Curaçaose luchtvaartmaatschappij in een schriftelijke verklaring. Insel geeft aan ‘erg verheugd’ te zijn om de passagiers weer een jetservice tussen Curaçao en Sint Maarten aan te kunnen bieden.
Deze krant meldde al in de editie van donderdag dat Insel Air woensdag in nauwe samenwerking met de Curaçaose Burgerluchtvaartautoriteit (CCAA) aan alle wettelijke vereisten heeft voldaan voor de certificering van de MD-jet. De acceptatievlucht die donderdag is uitgevoerd, was succesvol, zo meldt de luchtvaartmaatschappij in een schriftelijke verklaring.
Om het verzoek van Insel Air om het MD-80 toestel weer te laten vliegen tegemoet te komen, is de CCAA met een certificatieproces van het toestel en een gedeelte van het operationele gedeelte van het bedrijf begonnen. ,,Dit heeft een tijdje geduurd omdat onder andere verschillende documenten moesten worden gereviseerd en alle piloten, cabinepersoneel en technici een training moesten volgen om zich opnieuw te kwalificeren om hun functie aan boord van de MD-80 uit te kunnen voeren”, aldus het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning.
Gedurende de afgelopen twee weken zijn met de MD-80 verschillende testvluchten uitgevoerd. Aan boord zaten ook inspecteurs van de CCAA om het functioneren van het toestel te controleren. Gedurende deze vluchten zijn verschillende tests gedaan om de inspecteurs te laten zien dat alles conform de internationale eisen functioneert. De inspecteurs hebben op hun beurt alles gedocumenteerd en Insel opgedragen alles te repareren wat op dat moment nog niet adequaat functioneerde.
Woensdagochtend heeft een crew, bestaande uit onder andere piloot en cabinepersoneel van Insel samen met de inspectie van CCAA een ‘demonstration flight’ gehouden. Tijdens deze vlucht werden wederom verschillende tests uitgevoerd waarbij personeel wederom moesten aantonen in staat te zijn verschillende scenario’s aan te kunnen. De vlucht ging langs Aruba, landde op Bonaire en keerde vervolgens terug naar Curaçao. Na de vlucht wendde iedereen zich naar het CCAA-kantoor te Mahuma, waar het CCAA-team vergaderde en vervolgens aan alle aanwezigen, onder wie het managementteam van Insel Air, aankondigde dat het resultaat van de demonstratievlucht positief is.
Gedurende de laatste maanden heeft Insel Air de vluchten tussen de ABC-eilanden en Sint Maarten met Fokker 50-vliegtuigen uitgevoerd. Dit maakte deel uit van het zogenaamde basisscenario dat aan het begin van de reorganisatie van de luchtvaartmaatschappij werd geïntroduceerd. In het Basis Plus-scenario waar nu naartoe wordt gewerkt, zullen langzamerhand eerdere bestemmingen van Insel Air weer toegevoegd worden aan het vluchtschema. ,,Hiertoe worden momenteel financiële afspraken gemaakt met omringende landen. Insel Air gaat door met het plan dat is opgesteld om te komen tot het ‘Optimale’ scenario waarbij het aantal bestemmingen verder wordt uitgebreid en de verbindingen in de regio worden geoptimaliseerd.”
De MD biedt plaats aan 145 passagiers en wordt sinds donderdag weer dagelijks ingezet op de route tussen Curaçao en Sint Maarten. De vlucht uit Curaçao vertrekt om 9.15 uur en komt om 10.45 uur aan op Sint Maarten. De vlucht uit Sint Maarten vertrekt om 11.45 uur en komt om 13.15 uur aan op Curaçao.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.