Zeven jaar geleden verkreeg Curaçao een autonome status binnen het Koninkrijk. Wat betekent autonomie?

 

rhuggenaath

Bij die vraag stond premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren stil: ,,Onze autonomie wordt niet gedefinieerd enkel door onze Staatsregeling, het Statuut of de consensuswetten. De daadwerkelijke betekenis van autonomie tref je niet in een wettenbundel, een regeringsboek of een document over staatkundige samenstelling. Een huis wordt pas een thuis wanneer je samen met geliefden de ruimte binnen die vier muren tot een ideale woonomgeving maakt. Hetzelfde geldt voor onze autonomie. Het is aan ons - de personen die dit autonoom land vormen - om te beslissen hoe wij in ons huis gaan investeren, hoe wij leven in ons huis blazen en het zo tot de ideale woonomgeving maken voor iedereen die er woont. Onze dushi Kòrsou. Dát is autonomie: de mogelijkheid om keuzes te maken en hiervan te leren. Autonomie is de waarde die wij onszelf en ons land geven.” Volgens de premier gelden de historische woorden ‘Steunend op eigen kracht, maar met de wil elkander bij te staan’ nog steeds. ,,Op basis van onze eigen kracht, onze wensen en door verantwoordelijkheid te nemen. Niet op basis van zwakte, negativisme, angst of frustratie, maar door kracht, ambitie, vriendschap en broederschap. We kunnen ervoor kiezen geen gebruik te maken van de mogelijkheden die het Koninkrijk ons biedt, of we kunnen hier gebruik van maken en ons land en het Koninkrijk versterken. Onze autonomie toont een lang pad dat wij als gemeenschap hebben bewandeld. Een pad waar verschillende mensen van hebben gedroomd, voor hebben gestreden en uiteindelijk hebben gerealiseerd. Onze autonomie ligt echter niet vast en is niet verankerd; zij leeft en is in constante ontwikkeling. Autonomie leeft in onze gedachten en krijgt vorm door onze acties.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).