Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Meteorologische Dienst (Meteo) heeft gisteren gewaarschuwd voor het ontstaan van windhozen. De code geel voor Bándabou werd aan het eind van de middag gecanceld. Dat kwam omdat de temperatuur was gedaald.

windhoos
De Meteo besloot tot het afgeven van de code geel nadat een lichte vorming van een windhoos werd gezien op Bándabou. De condities in de atmosfeer waren op dat moment ook gunstig voor het ontstaan van een wervelwind, maar de kans erop was minder dan 30 procent.
De weersomstandigheden deze dagen - hoge temperaturen, weinig wind en vochtige lucht - zijn ideaal voor het ontwikkelen van de trechtervormige slurf onder een wolk waaraan een windhoos herkenbaar is. Gistermiddag liep het kwik op tot 34 graden, maar de Meteo noteerde een gevoelstemperatuur van 39,5 graden Celsius. Ook trekt er de komende dagen een tropische storm in westelijke richting over het oostelijk deel van de Caribische Zee. De storm beweegt zich naar het noorden, maar zal mogelijk buien en onweer veroorzaken op Curaçao.
Een sterke ronddraaiende en opstijgende wind die gepaard gaat met een windhoos kan behoorlijk wat schade aanrichten. De trechtervormige slurf hangt als een soort stofzuigerslang onder de wolk en bestaat uit waterdruppeltjes. Wanneer boven zee water wordt opgezogen, spreek je van een waterhoos. Wie een windhoos ziet naderen kan het beste binnen blijven en dekking zoeken in een kleine kamer of onder zware meubels.
Vandaag zal de Meteo de condities van de atmosfeer weer analyseren en zo nodig wordt dan opnieuw een waarschuwing afgegeven.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).