Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het laatste kwartaal van het jaar is aangebroken, maar Fundashon Prevenshon heeft nog steeds geen dubbeltje gekregen van de 1,9 miljoen subsidie die de overheid mondeling heeft toegezegd. ,,De situatie is precair”, zegt Louise Elstak, directeur van de stichting.

prevenshon
Eind juli bleek al dat de stichting die preventief onderzoek doet naar borst- en baarmoederhalskanker draaide zonder steun van de overheid en dankzij leningen van vrienden. Die situatie is op dit moment nog precies hetzelfde. Dankzij de hulp van ‘heel goede vrienden’ is het preventief onderzoek niet in gevaar gekomen. Elstak: ,,Maar ik denk dat die donateurs langzamerhand hun wenkbrauwen optrekken en zich afvragen wat er in ’s hemelsnaam aan de hand is.” Zodra de overheid over de brug komt, moet Fundashon Prevenshon het geleende geld terugbetalen aan de vrienden van de stichting.
De onzekere financiële toekomst drukt zwaar op de bedrijfsvoering. ,,We hebben daarover dagelijks overleg.” De stichting heeft zeventien mensen in dienst, waaronder administratief medewerkers, laboranten en verpleegkundigen. Daarnaast krijgen radiologen een vergoeding voor het beoordelen van de mammografieën. Maar ondanks het beperkte budget is dit jaar niemand ontslagen en is er geen onderzoek afgezegd. ,,Zo ver laten we het niet komen”, zegt Elstak vastbesloten die er, net als voorzitter Raiza Pardo en bestuurslid en oprichter professor Bob Pinedo alle vertrouwen in heeft dat de Curaçaose regering van goede wil is. ,,We beseffen dat de financiële situatie van de overheid ook niet rooskleurig is en dat er waarschijnlijk meer stichtingen zijn die precies hetzelfde meemaken, maar ik geloof dat de minister (Suzy Camelia-Römer van Gezondheid, Milieu en Natuur, red.) echt achter ons staat. Preventie heeft een prijskaartje, maar voorkomt tegelijkertijd grote uitgaven aan medische zorg in de toekomst.”
De voorlichting over preventieve screening op borstkanker en baarmoederhalskanker is opgevoerd, met als doel dat meer vrouwen gehoor geven aan de oproep voor het maken van een mammografie of een test op het HPV-virus. ,,Dat is nooit weggegooid geld en geen verspilde energie. Er is behoefte aan informatie over het belang van preventief onderzoek en wij kunnen dat doen, wij hebben die expertise in huis”, zegt Elstak.
In januari dit jaar noemde Bob Pinedo het nog ‘een enorme opluchting’ dat de Curaçaose overheid de laatste tranche van 2016, 700.000 gulden, op de rekening van de stichting zou overmaken en de subsidie van 1,9 miljoen voor 2017 had toegezegd. Het eerste is inderdaad gebeurd, maar wat betreft dit jaar bleef het bij een mondelinge toezegging.


maatregelen corona

Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).