Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Hoewel nog niet officieel, zijn Leila Matroos-Lasten en José Jardim de namen van de nieuwe directeuren van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).


CBCSDit is vernomen uit doorgaans goed geïnformeerde kringen dichtbij de Curaçaose minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën. De bewindsman zelf was onbereikbaar om het bericht te kunnen bevestigen.
Matroos-Lasten zou de opvolger zijn van Gerald ‘Jerry’ Hasselmeyer, die in verband met het bereiken van de wettelijk vastgestelde pensioenleeftijd eerder aftrad, terwijl Jardim de functie inneemt die nu nog wordt bekleed door Alberto ‘Chos’ Romero, die later dit jaar om dezelfde reden terugtreedt. Romero is financieel-economisch directeur en momenteel tevens waarnemend president.
Beiden nieuwe directeuren - formeel: leden van de Raad van Bestuur (RvB) - zijn nu nog elders werkzaam. Matroos-Lasten is adjunct-directeur bij het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC). Daarvoor was zij chief financial officer (cfo) bij telecombedrijf UTS en eerder was Matroos-Lasten werkzaam bij ING Bank op Curaçao en als accountant bij KPMG.
Jardim is een bekende, vooral omdat hij vier jaar namens de Groep-Sulvaran (het voormalig Statenlid Glenn Sulvaran) vakminister van Financiën van Curaçao was en als zodanig als ‘vermogensgerechtigde’ belast met en politiek verantwoordelijk voor de Centrale Bank. Jardim was, voordat hij minister werd, als secretaris-generaal de hoogste ambtenaar van het ministerie van Financiën en dat is hij op het moment weer, na een korte periode directeur te zijn geweest van het particuliere bedrijf BearingPoint Dutch Caribbean.
Beide nieuwe directeuren zullen naar verluidt in november worden geïnstalleerd. Voor CBCS-president Emsley Tromp is nog geen opvolger, hoewel ook voor deze functie al concreet een naam wordt genoemd. Maar hoewel de vermogensgerechtigden van beide landen (Curaçao en Sint Maarten) nog steeds aansturen op ontslag, moet nog altijd tot een vergelijk worden gekomen met Tromp. Minister Gijsbertha bevestigde onlangs dat nog niet was gereageerd op het verweer van Tromp tegen het voornemen van de Raad van Commissarissen (RvC) en de landen om Tromp niet meer op deze positie te laten terugkeren.

Intussen is ook bekend geworden dat Julian Lopez Ramirez kandidaat is om het zevende RvC-lid te worden. De formaliteiten moeten echter nog worden doorlopen en afgerond.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).