Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao wordt het eerste Caribische eiland dat online kan worden verkend via Instant Google Street View. De campagne van dj Joris van Dolfijn FM om ‘Curaçao on the map’ te krijgen, is geslaagd. In Fort Amsterdam is gisteren een toost uitgebracht op dit succes.


Curacao GooglePremier Eugene Rhuggenaath (PAR), minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina (MAN) en minister Zita Jesus-Leito van Vervoer, Verkeer en Ruimtelijke Planning (VVRP) maakten het nieuws gistermiddag samen met Joris Reer bekend. De bewindslieden zijn vol lof voor de dj, bekend van het programma Wakkere Joris, die ondanks kritiek en tegenwerking zijn droom bleef najagen om Curaçao - en ook Bonaire en Aruba - wereldwijd live in beeld te brengen. ,,Ik moest eerst met managers van Google in contact zien te komen, dat was niet eenvoudig, maar het lukte om een meeting via Skype te krijgen. Dat was mijn kans om hen ervan te overtuigen dat ons kleine eiland de wereld veel moois te bieden heeft en niet op Street View mag ontbreken.”
Dat zijn missie geslaagd is, is voor dj Joris het bewijs dat je je dromen nooit moet opgeven. ,,Ik wilde mijn moeder, die in Nederland woont, laten zien waar en hoe ik op Curaçao woon. Toen ontdekte ik dat ik wel haar huis, straat en omgeving kan zien, maar andersom niet. Daar begon het mee.” Over ongeveer zes maanden kan de moeder van Joris Reer niet alleen zijn huis zien, maar ook een groot deel van Curaçao. Dolfijn FM toert de komende maanden met een pick-up met een 360’-cam over het eiland om wijk na wijk, strand na strand, in beeld te brengen.
Premier Rhuggenaath nam gistermiddag plaats achter het stuur van de wagen met camera, wachtte tot de andere bewindslieden en Joris hadden plaatsgenomen en reed toen over het Fortplein de poort van het regeringsgebouw uit om de eerste beelden van de binnenstad te maken. ,,In december vieren we dat het twintig jaar geleden is dat delen van Willemstad op de werelderfgoedlijst van Unesco werden gezet, nu is het een uitgelezen moment om onze monumenten op Street View te zetten”, aldus een enthousiaste minister Zita Jesus-Leito, die de mogelijkheid om gebouwen aan te klikken en virtueel te bekijken, wil benutten om uitgebreide informatie over de historie van de panden toe te voegen. Economieminister Steven Martina wil restaurants en winkels in de stad op soortgelijke wijze voor het voetlicht brengen. ,,Openingstijden, menu’s, producten en merken, de ondernemers kunnen deze informatie delen via Google Street View en zo onder de aandacht van toeristen brengen”, zegt hij. ,,Dankzij Joris wordt Willemstad een Smart City. Dit is een gedroomde opportunity voor Curaçao.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).