Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De laatste in een serie MoU’s tussen overheidsbedrijven op Curaçao en Guangdong Zhenrong Energy Co. Ltd. (GZE)/China Zhenrong Holding Limited werd gisteren getekend.

overheidsbedrijven Sinds de ondertekening van het Addendum op de Heads of Agreement tussen Curaçao en GZE op 26 september, hebben overheids-nv’s CDM Holding, CPA/KTK, Curoil, Aqualectra en Selikor hun handtekening gezet onder een Memorandum of Understanding met het Chinese staatsoliebedrijf.
Zoals bekend hebben premier Eugene Rhuggenaath (PAR), de directeur van Refineria di Kòrsou (RdK) José van den Wall-Arnemann en de vertegenwoordiger van GZE/China Zhenrong Holding Limited: Bingyan Chen onlangs het Addendum van de Heads of Agreement tussen partijen getekend. Dit addendum omvat primair de mogelijkheid om een haalbaarheidsstudie uit te voeren naar de bouw van een nieuwe raffinaderij op een andere locatie dan het Schottegat, waar de huidige raffinaderij staat. Met deze ondertekening van het addendum kunnen de partijen het proces voortzetten ter garantie van de continuïteit van de raffinaderij na 2019, zo gaf de minister-president na de ondertekening te kennen.
Na de ondertekening van het addendum was het de beurt aan verschillende overheidsbedrijven van Curaçao om in aanwezigheid van de verantwoordelijke ministers een Memorandum of Understanding (MoU) te tekenen met GZE. De ondertekeningsceremonie van gisteren vond plaats in het bijzijn van minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling en minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur. ,,Met deze MoU’s heeft de regering een belangrijke stap genomen in het proces van samenwerking enerzijds en het vaststellen van basisprincipes anderzijds om de onderhandelingen te initiëren tussen de Curaçaose overheidsbedrijven en de nieuwe exploitant van de raffinaderij”, aldus de regering in een schriftelijke verklaring. ,,Het lijkt erop dat Guangdong Zhenrong Energy Co. Ltd. deze nieuwe exploitant wordt.”
De betrokken overheidsbedrijven, die een nauwe relatie onderhouden met de raffinaderij, hebben middels de MoU de intentie geuit de mogelijkheden van samenwerking met GZE te bestuderen om de huidige relatie met de Isla te behouden. ,,Waar mogelijk zal deze relatie worden verbeterd door onder andere nieuwe markten te onderzoeken, bestaande activiteiten uit te breiden of nieuwe activiteiten te introduceren binnen het Caribisch gebied en Latijns-Amerika”, aldus de regering. Aqualectra wil bijvoorbeeld ook later gebruik kunnen blijven maken van de dieselcentrale op het terrein van de raffinaderij. In de MoU die met GZE is getekend is afgesproken een zogenaamde road map te maken met concrete stappen voor samenwerking.
Rekening houdend met de bestaande economische relatie tussen China en het Caribisch gebied en de Verenigde Staten en ook in het kader van het ‘One Belt One Road Initiative’, is het doel voor Curaçao ‘te kapitaliseren op de aanwezigheid van GZE op het eiland’.


maatregelen corona

Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).