Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Juristenland Curaçao was de afgelopen dagen actief in de ‘Caribbean Association of Judicial Officers (Cajo) 5th Biennial Conference’, die dit keer op Curaçao georganiseerd is.

richtlijnenHoogtepunt was de lancering van het project dat modelrichtlijnen geeft voor seksuele misdrijven in het Caribisch gebied. ,,Het model geeft internationaal geaccepteerde richtlijnen met ‘best practices’ over hoe om te gaan met seksuele misdrijven en met aangevers van seksueel misbruik en kwetsbare getuigen, onder wie kinderen.
Bij de lancering gaf Maureen Rajnauth-Lee, rechter bij het Caribische gerechtshof, Caribbean Court of Justice (CCJ), een speech. Daarin benadrukte ze dat binnen de Caribische gemeenschap en samenwerking, Caricom, vooruitgang is geboekt met betrekking tot gelijke juridische behandeling van zowel mannen als vrouwen, maar dat seksueel geweld tegen vrouwen, meisjes en jongens een belangrijk probleem blijft. ,,De regio kent een hoge graad van seksueel geweld, waarvan de meerderheid van de gevallen ongemeld blijft en dus ook niet opgevangen kan worden door het juridische systeem”, aldus Rajnauth-Lee. Zij vervolgt: ,,Er is vooruitgang geboekt in hoe het juridisch systeem reageert op slachtoffers van seksueel geweld die verhaal komen halen via de rechtbanken. Maar een studie in 2016, uitgevoerd binnen het Jurist-project en gesteund door de vrouwen van de Verenigde Naties, toont aan dat het juridisch systeem nog niet adequaat genoeg reageert op seksueel geweld. Er is sprake is van ongelijke behandeling en geen gecoördineerde aanpak bij justitiemedewerkers. Dit leidt ertoe dat overlevenden van seksueel misbruik vaak opnieuw slachtoffer worden.” De richtlijnen, gericht op stakeholders betrokken bij de aangifte, het onderzoek, de vervolging en de toewijzing, kunnen hier een oplossing voor bieden, zo heeft zij aangevoerd.
Het Judicial Reform and Institutional Strengthening (Jurist)-project is een vijf jaar durend regionaal programma dat gefinancierd wordt door Canada voor een bedrag van 19 miljoen dollar. Het programma wordt uitgevoerd door de CCJ namens de Caricom. CCJ en Caricom-landen dragen samen ook bij met een bedrag van 4 miljoen dollar. Doel van het project is om de juridische organisaties in het Caribisch gebied te versterken en erop toe te zien dat zaken op efficiënte en eerlijke wijze berecht worden. Daarbij wordt vooral gekeken naar eerlijke berechting van vrouwen, mannen, jongeren en armen.
De conferentie eindigt vandaag en heeft drie dagen geduurd.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).