Van een onzer verslaggeefsters
Oranjestad - De Statenverkiezingen van Aruba werden gisteravond bij het binnendruppelen van de uitslagen een bloedstollende nek-aan-nekrace tussen de twee grootste partijen: AVP van Mike Eman en MEP van Evelyna Wever-Croes.

avpmepporRond 23.45 uur waren de stemmen van 50 van de 64 urna’s (stembureaus) geteld. Het ging hierbij in totaal om 45.659 stemmen, waarvan 18.087 AVP toebehoorden en 17.189 stemmen aan MEP. Voormalig AVP-lid Otmar Oduber had met zijn nieuwe partij POR op dat tijdstip 4.233 stemmen weten te behalen. Oduber is afgelopen regeerperiode weggelopen bij AVP.
Hoewel AVP en MEP nog steeds de grootste partijen bleken te zijn, is AVP met deze Statenverkiezingen wel teruggevallen in het aantal stemmen. Dat bleek bij het resultaat van verschillende stembureaus. Bij de laatste Statenverkiezingen in september 2013 behaalde Eman met zijn AVP 33.103 stemmen en daarmee 13 zetels. MEP won toen 17.653 stemmen en daarmee 7 zetels in de Staten.
Bij het ter perse gaan van deze editie was de definitieve uitslag nog niet bekend. Rond 23.45 uur was de zetelverdeling voor de op dat moment drie grootste partijen (AVP, MEP en POR) als volgt: AVP (9), MEP (9) en POR (2). Duidelijk was in ieder geval dat AVP de meerderheid in de Staten kwijt is en dat een coalitie nodig is. Hiermee lag gisteravond een coalitie van MEP en POR voor de hand met mogelijke aanvulling van de vierde partij RED (1) van Ricardo Croes. AVP heeft vooraf aangegeven niet te zullen werken met POR. Daarmee drijft de partij van demissionair premier Mike Eman POR in de armen van MEP.
Aruba had zestien jaar geleden voor het laatst een coalitie. Die bestond toen uit AVP en OLA. MEP regeerde daarna voor twee termijnen alleen, gevolgd door AVP die ook gedurende twee termijnen alleen regeerde.


maatregelen corona

Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).