Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het toeristenbureau CTB benadrukt in een persbericht vooral dat de verdiensten uit toerisme in de eerste acht maanden van dit jaar 609 miljoen gulden bedragen en dat de economische impact van bezoekers uit Europa en Noord-Amerika zijn gestegen, de cijfers van de aantallen verblijfstoeristen uit de diverse werelddelen zitten vrijwel allemaal in de min.


ToerismeIn augustus werden 20 procent minder verblijfsgasten geregistreerd. Year to date, dat wil zeggen van januari tot en met augustus, staat de teller op -13 procent. Zuid-Amerika doet het in al die maanden met -35 procent het slechtst, vooral als gevolg van Venezuela (-58 procent). Noord-Amerika zit op de nullijn, maar Europa - de belangrijkste markt voor Curaçao - zit in de afgelopen acht maanden op -3 procent (in augustus -8 procent).
Curaçao Tourist Board (CTB) stelt de inkomsten uit toerisme af te leiden uit de hoeveelheid toeristenovernachtingen. Van de 609 miljoen gulden aan verdiensten, neemt Europa 53,6 procent voor haar rekening: 326 miljoen (10 miljoen meer dan een jaar eerder). Noord-Amerika is goed voor 139 miljoen aan inkomsten uit toerisme (was 133 miljoen in zelfde periode in 2016). Ondanks de scherpe terugval uit Zuid-Amerika is dit werelddeel nog altijd goed voor 108 miljoen (was 129 miljoen) en genereert de Caribische regio 36 miljoen (was 41 miljoen).
Wordt ingezoomd op de overnachtingen, dan zijn ook daar veel mincijfers te zien: -10 procent toeristenovernachtingen in augustus en -3 procent over de periode van januari tot en met augustus. Positieve uitzonderingen hierop zijn: +3 procent Noord-Amerika (Verenigde Staten en Canada) en eveneens + 3 procent Europa. Nederland, verreweg de belangrijkste markt voor Curaçao, zit year to date op +4 procent.
Volgens CTB blijven Nederlandse bezoekers gemiddeld langer op het eiland, namelijk 11,6 overnachtingen (tegen 11,2 een jaar eerder). Nederlanders en Europeanen zijn sowieso van doorslaggevend belang voor het totaalaantal overnachtingen; de helft van alle overnachtingen komt voor rekening van Nederlanders (50,3 procent), terwijl alle Europese toeristen bij elkaar goed zijn voor 63,5 procent van de overnachtingen. Bijna twee op de drie overnachtingen. Ter vergelijking: Noord-Amerika speelt met 15,7 procent een bescheiden rol en dat geldt ook voor Zuid-Amerika met 15,2 procent van de overnachtingen.


maatregelen corona

Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).