Van onze redactie
Eindhoven - Tranen van vreugde op vliegveld Eindhoven gistermiddag na de landing van de ruim honderd evacués van het door de orkaan Irma getroffen Sint Maarten. Zij zaten in een eerste toestel dat vlak daarvoor op vliegveld Eindhoven was geland.

tranenEen KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht bracht de mensen vanaf Curaçao naar Nederland. De evacués waren daar vanaf Sint Maarten naar toe gebracht.
De evacués hadden alleen wat handbagage bij zich. ,,We hebben alles moeten achterlaten”, vertelt de 53-jarige Mehrdad Zinatbakhsh. ,,Ons huis is weg. We proberen bij mijn schoonouders tijdelijk onderdak te vinden.”
Bijna iedereen is slechts luchtig gekleed. Mannen, vrouwen en kinderen hebben in de haast meegenomen wat in de handbagage paste. Ze vertellen zonder uitzondering over de chaos die op het eiland heerste en nog steeds heerst. De schrik zit er flink in. ,,Je denkt dat je weet wat je met zo'n orkaan te wachten staat”, vertelt een jonge vrouw. ,,Maar dit is verschrikkelijk. De wanhoop sloeg toe.”
Een jongen vertelt hoe de wind een gat in het dak van zijn huis sloeg. ,,Tijdens het oog van de orkaan zijn we het dak op gekropen om het snel te repareren”, zegt hij. Hij vindt het heerlijk om veilig in Nederland te zijn teruggekeerd. ,,Maar ik laat familie achter. Het is daar een grote puinhoop!”
Voor de familie in Nederland waren de afgelopen dagen slopend. Jan Klaas Faber uit Friesland hoorde meer dan twee dagen niets van zijn 21-jarige zoon Jan Thomas. ,,Het laatste wat hij door de telefoon zei was: het dak gaat van het huis, ik moet ophangen”, aldus Faber senior. ,,Toen 2,5 dag niets. Gelukkig belde hij daarna toen hij even stroom en wifi had bij een hotel. Alles is hij kwijt, alleen zijn zwembroek en T-shirt had hij nog. Ze hadden daar geen water, niks.” De tranen stonden in zijn ogen toen hij het vliegtuig zag landen.
Er is ook kritiek op Nederland. ,,Er had een draaiboek moeten liggen, ze maken vaker dit soort orkanen mee”, foetert Zinatbakhsh.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).