Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De aankondiging van de Curaçaose regering zaterdagavond over een luchtbrug met Sint Maarten, werd gisterochtend realiteit. Bij het ochtendgloren bracht Defensie een vliegtuig in paraatheid om de eerste zeventig personen met een Nederlands paspoort naar Curaçao te evacueren.


luchtbrugOuderen, mindervaliden, vrouwen en kinderen kregen voorrang. Wachtenden op de luchthaven kregen het verzoek om de mensen met de grootste hulpbehoefte de kans te geven gebruik te maken van de mogelijkheid Sint Maarten te verlaten. De overheid heeft gisteren aangekondigd dat er vandaag, morgen en later deze week meerdere vluchten zijn tussen Sint Maarten en Curacao.
De Curaçaose overheid vraagt begrip aan landgenoten die zich op Sint Maarten bevinden en verzoekt hen zo rustig mogelijk te blijven tijdens de moeilijke omstandigheden die er momenteel zijn op Sint Maarten. ,,Vanuit Curaçao wordt onvermoeibaar gewerkt aan het faciliteren van de Nederlandse defensie in diens taak om hulp te verlenen aan de Bovenwindse eilanden. Onze gedachten zijn bij u allen die het trauma van een natuurramp van deze omvang hebben moeten meemaken. De regering van Curaçao zal verdere informatie verstrekken zodra die beschikbaar is”, zo staat in een officiële verklaring.
Het mandaat en de coördinatie van de hulpverlening en evacuatie ligt niet in handen van Curaçao, zo verklaart het ministerie van Algemene Zaken. ,,Met het uitroepen van de noodtoestand op het eiland werd de hulpvraag gericht aan de Nederlandse defensie, wat inhoudt dat Defensie de leidende rol heeft in de hulpverlening op Sint Maarten. De eerste aandacht gaat daarbij uit naar herstel van de openbare orde en de infrastructuur, zoals het vliegveld. Curaçao is daarin niet de bepalende partij.”
De Curaçaose overheid verzekert de inwoners van Sint Maarten, en specifiek Curaçaoënaars op Sint Maarten, dat alle voorbereidingen zijn getroffen om hulp te kunnen verlenen en dat dit ook zal gebeuren zodra dit mogelijk is.
Landgenoten en toeristen die dringend hulp nodig hebben, kunnen zich op de luchthaven op Sint Maarten melden bij de Koninklijke Marine. Het is belangrijk om te weten dat het hier slechts gaat om transport naar Curaçao. Op de Curaçaose luchthaven gelden de normale immigratie- en douanevoorschriften. ,,Zorg dat u over de noodzakelijke documenten beschikt en dat deze in orde zijn. Op Curaçao wordt van de passagiers verwacht dat zij zelfredzaam zijn en zelf voor onderdak, vervoer en andere behoeftes kunnen zorgen”, zo meldt de overheid. Voor mensen met een medische behoefte staan op luchthaven Hato hulpverleners klaar. Indien nodig worden passagiers naar het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) overgebracht.
In Sint Maarten zouden ruim 1.200 inwoners van de Benedenwindse eilanden en toeristen in afwachting zijn om het eiland te kunnen verlaten.
Ook Insel Air voert vanochtend een ‘rescue operation’ uit. Om 09.00 uur vertrekt een Fokker-50 richting Sint Maarten om medewerkers van Boolchands, Kooyman, MCB-bank en verzekeringsagent Cunningham Lindsey terug te brengen naar Curaçao, zo bevestigt commercial officer Jurgen Lippinkhof van Insel Air tegenover deze krant.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).