Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er zijn in het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) 19 patiënten opgenomen uit Sint Maarten. Zij verkeren geen van allen in levensgevaar. Dat stelt Lysandra Berenos-Riley, waarnemend medisch directeur van het Sehos tegenover deze krant.

sehos,,Het gaat om zowel kinderen als volwassenen, waaronder zwangere vrouwen, mensen die met spoed geopereerd moesten worden of voor behandeling opgenomen moeten zijn. Daarvoor is een speciale zaal ingericht. De patiënten zijn eerst medisch gecontroleerd en in quarantaine gehouden om te voorkomen dat er mogelijk vreemde ziektes het ziekenhuis binnen komen. Eenmaal in orde bevonden, worden de patiënten verdeeld over de verschillende afdelingen van het ziekenhuis. De kinderen zijn overigens in de aparte boxen van de kinderafdeling opgenomen, maar kunnen op zaal zodra de afgenomen kweken goed zijn. Het gaat om zowel directe slachtoffers van orkaan Irma, als om mensen die al in het ziekenhuis lagen”, aldus Berenos-Riley. Overigens zijn ook patiënten naar Bonaire gestuurd en zijn alle dialysepatiënten naar Aruba overgebracht (zie een artikel hierover elders in deze krant).
Het vergt veel organisatie binnen Sehos, maar het verplegend personeel en de medici hebben direct extra hulp aangeboden. ,,Er is een zaal leeggeruimd om de patiënten op te vangen. Voor deze zaal is een eigen medische ploeg georganiseerd en de nodige medische middelen gereserveerd.” Gisteren zijn er nog drie nieuwe patiënten bij gekomen. ,,Er wordt getriageerd, dat betekent dat slachtoffers bij grote rampen eerst beoordeeld worden en de meest spoedeisende gevallen naar ziekenhuizen overgebracht worden. De patiënten komen op verschillende manieren binnen. De eerste patiënten zijn de dag na de ramp met een helikopter via Sint Eustatius naar Curaçao overgevlogen. Ook zijn enkelen via de evacuatie met een Insel Air-toestel meegekomen. Maar nu komen de meesten binnen met een air ambulance die kan landen op Sint Maarten. Dit toestel is ingehuurd vanuit Colombia. Dit is erg kostbaar, maar Nederland staat garant. Op de luchthaven worden de patiënten per ambulance vervoerd naar het Sehos waar de opvang plaatsvindt. De rampencoördinator van het Sehos organiseert dit logistiek en zorgt er bijvoorbeeld voor dat er medici en anesthesisten meerijden met de ambulance als dit nodig is. Er is een speciaal rampenteam opgezet.”
Berenos-Riley is trots op de goede inzet van het personeel. ,,Iedereen is bereid extra te werken voor de slachtoffers”, zo stelt zij. Ze geeft aan dat er zelfs een inventarisatie is gemaakt van verpleegkundigen die bereid zijn Sint Maarten bij te staan. ,,Het lastige is dat er geen contact gelegd is met de directeur van het Medical Center daar en we dus niet weten wat er precies nodig is en of er wel behoefte is aan extra medisch personeel. We hebben herhaalde malen contact gezocht, maar zonder resultaat.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).