Van onze redactie
New York - De van Curaçao afkomstige tennisser Jean-Julien Rojer kreeg in het Arthur Ashe-stadion niet alleen de handen op elkaar met zijn spel in de dubbelfinale van de US Open, maar ook met zijn overwinningsspeech. De 36-jarige dubbelspecialist uit het Nederlandse Daviscupteam droeg de titel die hij samen met Horia Tecau veroverde op aan de inwoners van de Antillen, die zwaar zijn getroffen door de orkaan Irma.

rojertecau
,,Mijn familie zit op Curaçao, een klein eiland in het Caribisch gebied”, zei hij tegen de toeschouwers in het grootste tennisstadion op Flushing Meadows in New York. ,,Ze kunnen hier niet zijn vanwege de orkaan, maar ik weet dat ze thuis naar de finale hebben gekeken. Deze is voor hen”, zei Rojer met een blik op de beker.
De geboren Curaçaoënaar oogstte ook applaus toen hij vertelde over het idee achter zijn opvallende T-shirt, met daarop een afbeelding van het Vrijheidsbeeld. ,,Na alle tragische gebeurtenissen in Charlottesville wil ik vrede en vrijheid promoten. Hopelijk gaan we met z’n allen die kant op. Ik kom hier al sinds mijn twaalfde, ik vind dit een geweldig land. Ik ben blij dat ik hier mag komen om mijn werk te doen. Hopelijk gaan we die kansen voor iedereen creëren.”
Rojer pakte gisteren samen met zijn Roemeense dubbelpartner Horia Tecau de titel bij de US Open. De 36-jarige Rojer, dubbelspecialist van het Nederlandse Daviscupteam, pakte in New York zijn tweede grandslamtitel. Twee jaar geleden zegevierde hij met Tecau op Wimbledon.
Rojer en Tecau waren gisteren in de finale van het mannendubbel te sterk voor de Spanjaarden Feliciano López en Marc López: 6-4 6-3. Dat koppel had in de halve finale gewonnen van de Amerikaanse tweelingbroers Bob en Mike Bryan, vijfvoudig kampioenen in New York. López en López, geen familie van elkaar, versloegen eerder in het toernooi het Nederlandse duo Robin Haase/Matwé Middelkoop.
Rojer vormt sinds 2014 een dubbelkoppel met de vier jaar jongere Tecau. In hun eerste jaar samen wonnen ze direct acht ATP-titels. In 2015 volgde het grote succes op het ‘heilige’ gras van Wimbledon in Londen, gevolgd door de winst van de ATP World Tour Finals. Rojer en Tecau beleefden vorig jaar een tegenvallend seizoen, waarin ze slechts één titel pakten en op de grandslamtoernooien steeds vroegtijdig strandden. Het ervaren en gelouterde duo herpakte zich dit jaar. Het resulteerde in drie toernooizeges, onder meer kort voor de US Open in Winston-Salem, en de ultieme bekroning volgde gisteren in New York.
Het winnende koppel verdiende een cheque van 675.000 dollar, omgerekend ruim 560.000 euro. Rojer treedt in de voetsporen van Jacco Eltingh en Paul Haarhuis, die in 1994 de dubbeltitel pakten op de US Open. De Curaçaoënaar komt volgende week naar Den Haag voor de ontmoeting met Tsjechië in de Daviscup.
Rojer en Tecau versloegen op weg naar de eindstrijd onder anderen de titelverdedigers Jamie Murray en Bruno Soares en in de halve finale ook het als eerste geplaatste koppel Henri Kontinen/John Peers. In de finale tegen López en López sloegen ze op de juiste momenten toe. De Spanjaarden plaatsten in de zevende game de eerste break, maar Rojer en Tecau trokken de stand direct weer gelijk. Op 5-4 haalden ze met een nieuwe break de eerste set binnen. In de tweede set bleek een break in de vierde game beslissend.


maatregelen corona

Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).