Van onze redactie
Willemstad - SRA-Caribbean is eind augustus, onder leiding van Nelly Schotborgh en Simone van der Zee, gestart met een speciaal voor Curaçao op maat gemaakte ‘Leergang voor vertrouwenspersonen integriteit’.

leergangintegriteit
Negen deelnemers van uiteenlopende overheids- en semi-overheidsdiensten hebben in vier ochtenden kennisgemaakt met het veelomvattende werk van de vertrouwenspersoon integriteit. ,,Ze hebben het eerste deel van de leergang, de basisopleiding, met goed gevolg afgerond. De leergang voorziet in een behoefte aangezien er in Curaçao steeds meer aandacht is voor deze functie als belangrijk onderdeel van het integriteitsbeleid van organisaties. Vertrouwenspersonen integriteit begeleiden medewerkers bij het bespreekbaar maken van integriteitsschendingen binnen hun organisaties. Daarnaast fungeren zij als vraagbaak voor integriteitsvraagstukken. Ze informeren en adviseren medewerkers en het management en hebben een signaalfunctie als het gaat om preventie van ongewenst gedrag en andere misstanden in organisaties”, legt de organisatie uit.
Sinds 2010 zijn overheidsinstanties op grond van de Landsverordening materieel ambtenarenrecht (LMA) verplicht om vertrouwenspersonen integriteit te benoemen binnen hun organisaties. In het bedrijfsleven zijn in toenemende mate vertrouwenspersonen te vinden. Bedrijven zijn (nog) niet verplicht een vertrouwenspersoon aan te stellen, maar zijn volgens de organisatie wel gehouden tot goed werkgeverschap. ,,De instelling van een vertrouwenspersoon binnen bedrijven moet in dat licht worden gezien. Van ambtenaren, maar ook van medewerkers van bedrijven wordt verwacht dat ze misstanden melden bij de leiding van hun organisatie. Goed ambtenaarschap en goed werknemerschap vraagt een actieve houding bij het voorkomen en signaleren van misstanden binnen de organisatie. Omdat niet iedereen even gemakkelijk naar de leiding toestapt, zeker niet als de pleger een leidinggevende is, is de functie van vertrouwenspersoon in het leven geroepen. Medewerkers hebben de mogelijkheid om anoniem melding te doen bij de vertrouwenspersoon. Voor vertrouwenspersonen geldt een geheimhoudingsplicht die alleen in uitzonderlijk ernstige gevallen doorbroken mag worden.”
De functie van vertrouwenspersoon integriteit is volgens SRA-Caribbean vaak een taak die medewerkers naast hun reguliere taken moeten uitvoeren, hoewel het ook mogelijk is om gebruik te maken van een externe vertrouwenspersoon. ,,Het is een complexe en veelomvattende functie die veel competenties en kennis vereist. Vandaar dat SRA-Caribbean als onderdeel van de dienstverlening op het terrein van integriteit een Curaçaose leergang aanbiedt om vertrouwenspersonen goed voor te bereiden op hun taak. De leergang is eveneens geschikt voor leden van directies, medewerkers van human resource-afdelingen en anderen die in hun dagelijks werk met integriteitsvraagstukken te maken krijgen.”
Onderwerpen die op de agenda staan van de leergang zijn: integriteitsbeleid en de taak van de vertrouwenspersoon, opvang en begeleiding van medewerkers die schendingen komen melden, omgaan met meldingen en informeren en adviseren. ,,Er is tevens veel geoefend met praktijkcases, waarbij een trainingsacteur is ingezet zodat medewerkers konden oefenen in hun eigen taal.” Wegens het succes van de leergang is SRA-Caribbean van plan om dit jaar nog een nieuwe leergang te starten. Ook is het initiatief genomen een vereniging voor vertrouwenspersonen in het Caribisch deel van het Koninkrijk op te richten. Meer informatie is te vinden via de contactpersonen Nelly Schotborgh op 5247521 en Simone van der Zee op 6770730. De organisatie is te bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
www.sra-caribbean.com


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.