Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad – In aflevering zes van het derde seizoen van de hitserie Narcos is een rol weggelegd voor Curaçao. De aflevering richt zich met name op de witwas- en drugssmokkelmogelijkheden op het eiland in de jaren 90.

narcosDaarmee was het geliefd door drugskartels en zeker voor het ‘Cartel de Cali’ waar dit nieuwe seizoen van Narcos - dat afgelopen vrijdag door Netflix online werd gezet - om draait.
Narcos is een Amerikaanse televisieserie over Colombiaanse drugskartels. Het eerste seizoen van de serie ging in augustus 2015 in première en het tweede seizoen volgde ruim een jaar later. De eerste twee seizoenen vertellen het verhaal van de opkomst en val van de grote Colombiaanse drugsbaas Pablo Escobar en zijn ‘Cartel de Medellín’, dat van eind jaren 70 tot begin jaren 90 als het grootste drugskartel ter wereld gold.
Het derde seizoen richt zich op het Cartel de Cali van de broers Gilberto en Miguel Rodríguez Orejuela, Jose ‘Chepe’ Santacruz Londoño en Hélmer ‘Pacho’ Herrera Buitrago. Cartel de Cali werd na de dood van Escobar het grootste drugskartel en beheerde op haar hoogtepunt meer dan 90 procent van de cocaïnemarkt. Halverwege de jaren 90 was het Calikartel een miljarden dollar-onderneming. Om de inkomsten van de drugswereld wit te wassen, heeft het Cali-kartel in de jaren 90 flink geïnvesteerd in legitieme zakelijke ondernemingen.
In aflevering zes van het nieuwe seizoen wordt Curaçao beschreven als een ‘smugglers paradise’ in de jaren 90. Het Cali Cartel maakte gezien de ligging maar wat graag gebruik van het eiland. ,,Only 40 miles seperates South American coast from Curacaoan ports. Prized for centuries by smugglers, slave traders and now cartels. Cruise ships filled with old people next to speed boats filled with cash. And what doesn’t get smuggled through, ends up in banks. Hundreds of them. Way back, some enterprising Dutchmen set up a financial system cloaked in old-world secrecy. Their economy is so dependent on money launderers parking their cash, that you can make an arrest, just nog at or near a bank.”
In de betreffende aflevering volgt een DEA-agent de tussenpersoon die het geld, afkomstig van de drugshandel van het Calikartel, bij banken op Curaçao stort. De man wordt als een belangrijke getuige gezien tegen de leiders van het kartel en de achtervolging wordt ingezet om hem te pakken te krijgen. Tijdens de jacht worden volop beelden getoond van de handelskade en het Wilhelminaplein.
Op de website van het Antilliaans Dagblad zijn inleidende beelden te zien van de aflevering die zich deels op Curaçao afspeelt.


maatregelen corona

Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).