Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Insel Air kan al in 2018 - na rampjaar 2017 - een nettowinst realiseren van 2,8 miljoen dollar, gevolgd door bijna 5 miljoen dollar een jaar later.


InselAirDit staat in de presentatie die het management aan de schuldeisers verstrekte in verband met het verzoek om verlenging van de verleende surseance van betaling en die deel uitmaakt van het businessplan.
Het businessplan gaat overigens uit van Insel als een op zichzelf staande entiteit, zonder ondersteuning van een strategische partner. Het plan kan wel dienen om Insel Air bij overname of deelname te ‘waarderen’ en als uitgangspunt worden gebruikt voor de onderhandelingen.
In de uitgestippelde strategie wordt uitgegaan van 5 vliegtuigen; 3 F50’s in plaats van de huidige 2 (waarvan een als back-up) en 2 MD80 (waarvan ook een als back-up). Insel verwacht spoedig de eerste MD in te kunnen zetten, nadat onlangs de motortest met succes plaatsvond en er spoedig een testvlucht zal worden gemaakt. De tweede MD zal een zware en dure check moeten ondergaan, waarvoor 500.000 dollar uit eigen middelen beschikbaar zal komen.
Op papier staat nu dat op 15 september, of mogelijk al eerder, de eerste MD weer zal worden geïntroduceerd op de route Curaçao-Sint Maarten. Met ingang van 1 oktober zal ook weer gevlogen worden op Paramaribo (Suriname), Georgetown (Guyana), Port-au-Prince (Haiti), Santo Domingo (Dominicaanse Republiek) en Barquisimeto (Venezuela).
Voor medio november wordt gestreefd naar herstel van de verbindingen naar Kingston (Jamaica), Las Piedras (Venezuela), Medellín (Colombia) en Manaus (Brazilië). Daarvoor is het de verwachting dat de tweede MD voor de jaarwisseling ingezet kan worden.
Alle ogen zijn gericht op de Curaçaose burgerluchtvaartautoriteit (CCAA). De MD’s die eerder op Aruba stonden geregistreerd, en daar sinds 28 januari aan de grond werden gehouden, moeten overgeschreven worden naar Curaçao.
Met meer productiemiddelen (vliegtuigen) kunnen er meer vluchten worden uitgevoerd, meer passagiers worden vervoerd en dus meer inkomsten worden gegenereerd. In het businessplan staat dat Insel dit jaar 455.423 reizigers transporteert en dat dit aantal in 2018, en in de jaren daarna, stijgt tot 557.676.
Volgend jaar zal het eerste volle jaar zijn voor de nieuwe bedrijfsvoering, met gelijk meer opbrengsten tot gevolg en dus ook een winst. Die winstgevendheid groeit in 2019 naar bijna 5 miljoen dollar en 6,6 miljoen dollar in 2020. Zo zijn althans de projecties op dit moment.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).