Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Het aantal olietankers dat in de haven of bij Bullenbaai aanmeert is met 25 procent afgenomen in vergelijking met vorig jaar.

tankersDat heeft direct te maken met de situatie in Venezuela, zegt Raul Manotas, chief commercial officer van Curaçao Ports Authority (CPA) tegenover het Antilliaans Dagblad.
Volgens Manotas heeft CPA vanaf 1 januari tot gisteren ongeveer 120 schepen minder geregistreerd in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar en liep ook het bruto tonnage terug met 26 procent. Daardoor liep de havenautoriteit niet alleen een kwart aan havengelden mis, maar daalden ook de inkomsten voor verleende sleep- en loodsdiensten met zo’n 25 procent. Manotas noemt de zaak ‘vrij zorgelijk’, maar vindt het nog te vroeg om te reageren op de vraag of loodsen en medewerkers van de sleepdienst Kompania di Tou Kòrsou hun baan zullen verliezen. ,,Het is duidelijk dat er problemen zijn. Maar we houden de situatie goed in de gaten.” Volgende week staat een regulier overleg gepland met het management van PdVSA op Curaçao. ,,We willen weten wat we van het komende kwartaal kunnen verwachten. Het is belangrijk dat de toestroom van tankers in ieder geval weer op gang komt”, zegt Manotas.
CPA compenseert de terugval van het aantal olietankers in de haven met andere activiteiten, zoals projectontwikkeling en het stimuleren van het cruisetoerisme. De tweede megapier die nu gebouwd wordt, moet in november klaar zijn en dan zullen grotere en meer cruiseschepen aanmeren. Manotas: ,,We zien aan de cijfers dat het cruisetoerisme groeit. We hopen dit jaar af te sluiten met ongeveer 600.000 passagiers.”
Dat door de economische en politieke malaise van Venezuela ook de olie-industrie van het land snel achteruit gaat, is bekend. Begin augustus berichtte persbureau Reuters al dat de politieke inmenging door president Nicolás Maduro contraproductief werkt voor het staatsoliebedrijf PdVSA. Volgens een vertegenwoordiger van een buitenlandse onderneming die voor de Venezolaanse maatschappij werkt wordt de ‘operationele chaos steeds groter’ en lopen de wachttijden voor het vullen van een olietanker al op van 30 tot 40 dagen, in plaats van twee tot drie dagen een paar jaar daarvoor.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).