Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Dolphin Academy Curaçao is een van de drie faciliteiten ter wereld, waar de dolfijnen al sinds 2005 mee worden genomen naar de open zee.

dolfijnen Tot nu toe werden de dolfijnen voornamelijk voor Mambo Beach Boulevard gezien, maar onlangs werden twee dolfijnen helemaal bij Jan Thiel gespot.
Het trainen hiervan is een intensief proces en gaat per definitie niet vanzelf. De dolfijnen bij Dolphin Academy zijn kusttuimelaars. Deze dolfijnen verblijven in het wild vaak in ondiep water, in kleine groepen, op een vaste plek dicht bij de kust. Kusttuimelaars zijn erg territoriaal en beschermen ‘hun’ kustlijn. Sommige van deze groepen leven al generaties lang in dezelfde baai en zien dat als hun thuis.
Het thuis van de dolfijnen bij de Dolphin Academy zijn de natuurlijke lagunes waarin zij leven. Het aanleren van het open water-programma neemt veel tijd in beslag en kan maanden duren. De dolfijnen leren als eerste om door de poort naar buiten te zwemmen. Door hun natuurlijke nieuwsgierigheid komen de dolfijnen altijd even kijken als de poort openstaat. Is dit nieuw voor hen, dan zullen ze er snel doorheen zwemmen om vervolgens meteen weer om te draaien en terug te zwemmen naar de lagune. De dolfijnen worden beloond als ze aan de andere kant van de poort komen. Daar wacht de boot en wordt aangeleerd om die boot te volgen. Doordat de trainer op deze boot staat, volgt de dolfijn de boot. Elke keer als de boot iets verder vaart wordt de dolfijn wederom beloond.
Zodra de dolfijnen op voor hun onbekend terrein komen worden ze wat nerveus. Het komt dan ook regelmatig voor dat ze omkeren en naar huis terugzwemmen. Na een paar maanden zijn ze gewend aan de een tot twee extra kilometers op open zee.
Zo is ook het trainingsproces naar Jan Thiel tot stand gekomen. In totaal heeft het zeven weken geduurd om de dolfijnen dit aan te leren. Dit is de grootste afstand die ze tot nu toe hebben gezwommen, ongeveer 2,7 km.
De dolfijnen die Jan Thiel hebben weten te bereiken zijn de stoerste dolfijnen van Dolphin Academy: Caiyo en Romeo. De komende tijd zullen de dolfijnen wel vaker bij Jan Thiel te zien zijn.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).