Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - In de maand augustus - ook wel de Tula-maand genoemd - waarbij bestuur en directie na meer dan 14 jaar ook afscheid nemen van Luna Blou en La Tentashon, wordt vanaf morgen een reeks films vanuit de Afrikaanse diaspora vertoond.


filmsPer 1 september neemt Kas di Kultura de leiding over van Teatro Luna Blou. Daarmee neemt het bestuur, dat gedurende ruim 14 jaar de leiding heeft gehad over het theater, afscheid. Met het vertonen van de reeks films wil het bestuur de Curaçaose bevolking bedanken.
Het filmprogramma dat is samengesteld, bestaat uit de films Mama Africa, White Lies, Tango Negro; the African roots of tango, Gurumbé en Afro-Andalusian Memories.
Mama Africa is een documentaire over het leven van Miriam Makeba, de legendarische Zuid-Afrikaanse zangeres en activiste. Zij was de stem en de hoop van heel Afrika en was de eerste zwarte Afrikaanse muzikante die internationale faam genoot en van wie de muziek altijd verankerd was in haar traditionele Zuid-Afrikaanse roots. Ze is berucht en beroemd door haar onophoudelijke strijd tegen racisme en armoede. De documentaire Mama Africa belicht het leven van Makeba door middel van zeldzame beelden van haar optredens, interviews en privébeelden die door de jaren heen werden verzameld. Deze film wordt morgen om 20.00 uur vertoond, en ook op woensdag 30 augustus om 19.30 uur.
White Lies vertelt het verhaal van Paraiti. Zij is een medicijnvrouw van haar stam in Nieuw-Zeeland. Nieuwe wetten maken het haar moeilijk. Ze is gedwongen om een diploma te hebben als ze mensen wil genezen. Tijdens een van de zeldzame reizen naar de stad wordt ze aangeklampt door Maraea, de bediende van een rijke vrouw. Zo raakt Paraiti betrokken bij een zaak die haar positie kan vernietigen als die naar buiten komt. De film wordt beschreven als een intens drama dat met grote menselijkheid en gevoeligheid onderwerpen behandelt zoals ras, het verbleken van de huid en abortus. De film wordt zaterdag 26 augustus om 20.00 uur en donderdag 31 augustus om 19.30 uur vertoond.
Met de film Tango Negro, the African roots of tango worden de Afrikaanse roots van deze dans onthuld. Via de stem van een van de belangrijkste moderne figuren uit de tangowereld, de Argentijnse pianist Juan Carlos Cacecres, onthult regisseur Dom Pedro de diepte van de Afrikaanse voetafdrukken in de tango. De film is zondag 27 augustus om 17.00 uur te zien.
Gurumbé, Afro-Andalusian Memories vertelt over de honderden Afrikaanse slaven die in het verleden naar Sevilla zijn gebracht waar ze verkocht werden. Muziek en dans waren een fundamenteel onderdeel van hun expressie en de bevestiging van hun identiteit. Naarmate de zwarte bevolking aan het eind van de negentiende eeuw uit Spanje verdween, verdween ook hun bijdrage. In Gurumbé wordt hun verhaal eindelijk verteld. De film is in het Spaans, met Engelse ondertiteling, en wordt zondag 27 augustus om 19.30 uur vertoond.
Kaarten voor de films kosten 15 gulden per stuk en zijn verkrijgbaar bij Mensing’s Caminada en vanaf drie uur voor de voorstelling ook bij Teatro Luna Blou.


maatregelen corona

Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).