Van onze correspondent
Oranjestad - Paul Croes, minister van Sociale Zaken, Jeugd en Arbeid van Aruba, is gistermorgen gearresteerd. Het Openbaar Ministerie lijkt nu het bewijs rond te hebben tegen de AVP-bewindsman. Ook diens chauffeur en vertrouweling Roque Aparicio is aangehouden.


croesOnder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft de codenaam ‘Ibis’.
De regering van AVP-premier Mike Eman heeft - een maand voor de Arubaanse Statenverkiezingen op 22 september - nog geen commentaar gegeven. Croes is in verband met de verdenking tegen hem formeel al lang minister zonder portefeuille. Hij staat niet op de kandidatenlijst, maar helpt wel mee bij de AVP-campagne.
Het OM in Oranjestad gaf een persconferentie en bracht naar aanleiding van de arrestatie van Croes een verklaring naar buiten.
Het vermoeden bestaat dat de ambtelijke corruptie hoofdzakelijk bestaat uit het door de voormalige minister van Arbeid vragen en/of aannemen van steekpenningen in ruil voor het tekenen van een ontheffing van de arbeidsmarkttoets. Een positieve arbeidsmarkttoets door het Departamento di Progreso Laboral (DPL) of een ontheffing van deze toets is een voorwaarde voor het verstrekken van een vergunning om te mogen werken in Aruba door het Departamento di Integracion, Maneho y Admision di Stranhero. De ontheffingen werden door de minister in de meeste gevallen verleend nadat DPL negatief had geadviseerd. Met de ontheffing werden vreemdelingen in staat gesteld om een werkvergunning te verkrijgen.
Gedurende dit onderzoek is daarnaast de verdenking ontstaan dat minister Paul Croes zich onder andere schuldig heeft gemaakt aan witwassen, ambtsmisbruik en illegale tewerkstelling.
De 40-jarige Paul Croes gold lange tijd als een opkomende ster binnen de Arubaanse Volkspartij. Hij sprak vooral ook jongeren aan. Croes studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn studie werkte hij onder meer bij de Directie Westelijk Halfrond van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. In 2009 werd hij lid van de Staten van Aruba. In 2010 werd hij gekozen tot voorzitter van de Staten. En in het tweede kabinet van Mike Eman is hij minister van Sociale Zaken, Jeugd en Arbeid.


maatregelen corona

Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).