Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Bij de dodelijke schietpartij in Buena Vista was er sprake van een goed voorbereide liquidatie.Dat heeft minister Quincy Girigorie van Justitie tijdens een persconferentie verklaard.

persconfschietpartij De bewindsman zei dat het niet zomaar een incident betrof. Het feit dat er automatische wapens zijn gebruikt is het bewijs dat het niet om een willekeurig schietincident gaat. Het is een koelbloedige liquidatie in een bepaald kader waarbij er onschuldige slachtoffers zijn gevallen, aldus de minister.De bewindsman verklaarde dat de regering al een tijd bezig is met maatregelen, gericht op de wapenhandel. Na een incident als dat van afgelopen maandag is er het gevaar om in paniek te raken, zo merkte Girigorie op. Maar het is belangrijk om goed na te denken over de te nemen maatregelen. De minister verklaarde dat hij na de schietpartij ter plekke was. Het was een buitengewoon onaangename ervaring en zwaar om het verdriet van de nabestaanden van de slachtoffers te zien, aldus Girigorie.Premier Rhuggenaath condoleerde bij aanvang van de persconferentie, net als minister Girigorie, de nabestaanden van de dodelijke slachtoffers. ,,Het doet pijn om te zien wat er nu met onze kinderen gebeurt”, aldus Rhuggenaath. De premier zei later dat de bendeleden ook onze kinderen zijn. De premier schetste dat als het probleem van de criminaliteit niet aangepakt wordt, de kans bestaat dat onze kinderen en neven zich bijvoorbeeld bij een bende aansluiten.  Rhuggenaath riep burgers op om het lef te hebben om een jongere aan werk te helpen, om een sportveld te sponsoren. De premier verwees ook naar het urgentieplan van de regering dat bedoeld is om de sociale achterstand en de sociale noden weg te werken. De premier heeft ook een oproep gedaan aan het volk om geen foto’s van dodelijke slachtoffers te verspreiden, dit met het oog op het leed van nabestaanden.Hoofdofficier Heiko de Jong stelde tijdens de persconferentie dat de illegale vuurwapens het grootste probleem vormen. Afgezien daarvan is er sprake van bendevorming, van bendes die zware vuurwapens inzetten. De Jong signaleerde dat er niet méér schietpartijen zijn, maar dat er meer doden bij vallen dan voorheen. Het OM is samen met de politie informatie aan het verzamelen over de wapens om deze in beslag te kunnen nemen. Aan de hand van de verzamelde informatie kunnen de autoriteiten met meer daadkracht optreden. Op grond van de informatie kunnen de autoriteiten weten op welke plek zij moeten zijn om de criminelen op te pakken. De strijd tegen criminaliteit wordt geïntensiveerd, aldus de hoofdofficier die opmerkte dat andere zaken daardoor minder prioriteit krijgen. Korpschef Mauricio Sambo signaleerde de noodzaak van meer samenwerking tussen de politie de KMar en het RST om meer zicht te krijgen op de structuren achter de liquidaties. Sambo verklaarde ook dat de zogeheten informatiegestuurde handhaving in de praktijk vruchten heeft afgeleverd. Daarbij gaat de politie aan de hand van informatie op bepaalde tijden naar bepaalde plaatsen waar criminele activiteiten plaatsvinden. Die aanpak heeft ertoe geleid dat de politie iedere dag aanhoudingen heeft kunnen doen, aldus Sambo.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).