Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Handelskade, met haar karakteristieke monumentale architectuur, moet de internationale allure krijgen die het verdient. Dat kan door een droomproject te realiseren waarbij langs de waterkant horecagelegenheden verrijzen en appartementen komen in de verdiepingen van de historische panden. 


HandelskadeDat zegt Mahesh Mukhi, vice-voorzitter van de Downtown Management Organisation (DMO). DMO werkt er al een jaar of twee aan om de droom voor de Handelskade in vervulling te laten gaan. Die droom moet in de woorden van Mukhi liever gisteren dan morgen uitkomen. 
,,De Handelskade is het visitekaartje van Curaçao. Je ziet het overal in de wereld met de naam van Curaçao erbij vermeld. De plek schreeuwt, nee huilt om een stevige impuls. Het is onze variant van internationaal beroemde plekken als de Taj Mahal of de Eiffeltoren. De kade is onze Taj Mahal. De Handelskade is van ver mooi om te zien maar verre van mooi in de werkelijkheid. Met de plannen die er zijn, moeten wij bezoekers van de kade in de toekomst een Wow-ervaring bezorgen. In de toekomst wordt de kade een bestemming op zich”, aldus Mukhi.
De droom van DMO staat of valt met de deelname van de regering, zo legt de vice-voorzitter en tevens eigenaar van Freeport Jewellers uit. ,,Investeerders zijn in het project geïnteresseerd en de lokale banken ook. De kade is eigendom van de overheid. De overheid moet het project mogelijk maken. Dat betekent bijvoorbeeld dat de parkeerplaatsen en de toiletten die aan de kade staan, weg moeten. De investeerders willen appartementen in de historische gebouwen bouwen. Punda wordt weer bruisend, de horecagelegenheden die aan de waterkant komen, vormen een publiekstrekker met bands die optreden.” 
Kevin Jonckheer van Penha, voorzitter van DMO, zegt daarover: ,,Ons plan heeft geen enkele kans van slagen als er na 18.00 uur geen ‘natuurlijk’ leven in de stad is.” Daarom moet het Plaza Hotel zo snel mogelijk weer operationeel zijn. De Handelskade, ‘het duurste stukje onroerend goed van Curaçao’, verdient een beter gebruik dan nu het geval is, aldus Jonckheer.
De plannen voor de facelift van de kade zijn in een video belicht. Mukhi vertelt trots dat de film een Golden Addy (American Advertising Award) heeft gewonnen. Jonckheer hoopt dat de film de overheid over de streep kan trekken. Dan kan er verder worden ontwikkeld in de stad. Want er zijn meer ideeën, zoals een hotel aan Kleine Werf.
Mukhi: ,,Curaçaoënaars hebben hun trots verloren. Ik was gisteren bij een strand in de omgeving van Piscadera. Daar zag ik op de weg omgevallen palmbomen, niemand die zich daar druk om maakt om die bomen weg te halen. Wij moeten leren om proactief te zijn. En ons te realiseren hoe belangrijk het toerisme voor het eiland is. Er gebeurde een hele tijd niets in Punda. Met de plannen voor de Handelskade gaat de stad weer leven. En komen er banen bij, wij geloven in ‘local workforce’. De droom van de Handelskade is slechts een van de plannen die wij hebben om ervoor te zorgen dat het weer goed gaat met Curaçao”, aldus Mukhi.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).