Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling heeft er alle vertrouwen in dat Synergy Aerospace de lokale luchtvaartmaatschappij Insel Air uit het slob trekt. ,,We zien licht aan het einde van de tunnel”, zei Martina donderdag tijdens een persconferentie.


synergyVolgens Martina heeft de Curaçaose regering de Colombiaanse maatschappij, die onder andere eigenaar is van Avianca Holding, gevraagd een businessplan op te stellen waaruit blijkt hoe de toekomst van Insel eruitziet zal zien na een overname door Synergy. Dan gaat het bijvoorbeeld over de routes waarop gevlogen gaat worden en met welke vliegtuigen. ,,Het plan is bijna klaar”, zegt Martina. ,,Ik ben ervan overtuigd dat Synergy een duurzame maatschappij kan neerzetten. Ik verwacht dat we elkaar over twee, drie maanden vinden en dat Insel dan een doorstart kan maken.”
Dinsdag ontstonden grote vertragingen toen de beide vliegtuigen die Insel nog in de lucht heeft, twee Fokker 50-toestellen, aan de grond bleven vanwege technische problemen. Alle vluchten werden gecanceld. Martina: ,,Dan blijkt overduidelijk hoe kwetsbaar Insel op dit moment is, het is een bedrijf in crisis.” Volgens de minister heeft de vliegtuigmaatschappij vier vliegtuigen nodig om te voorkomen dat vluchten niet door kunnen gaan. 
In juni bevestigde Martina al dat Synergy de wens heeft geuit om de Curaçaose luchtvaartmaatschappij onder eigen vlag, naam en stijl te exploiteren. Bewindvoerder Rogier van den Heuvel zei destijds dat het Colombiaanse bedrijf de routes, het personeel en de vergunningen van Insel Air wil overnemen. In juni hoopten partijen nog dat er medio juli een overeenkomst kon worden bereikt. Van den Heuvel zei dat het mooi zou zijn als er in ieder geval een deal zou zijn voor 25 augustus, de dag dat een crediteurenvergadering gepland staat.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).