Van onze correspondent

Kralendijk - Nog voor het einde van het jaar wordt op Bonaire een nieuwe luchtvaartmaatschappij opgericht voor vluchten naar Curaçao en Aruba. Dat maakte gedeputeerde Clark Abraham maandagmiddag bekend.

abceilanden ,,Er worden drie Twin Otters gekocht om op de ABC-routes te gaan vliegen.” Twin Otters zijn toestellen met 19 zitplaatsen.,,Het is geen oud nieuws. Het is een nieuw initiatief”, verwees Abraham naar de recente aankondiging van Divi Divi Air dat het twee Twin Otters heeft aangeschaft. Daarmee wil de maatschappij binnen enkele maanden de nu bescheiden capaciteit tussen Bonaire en Curaçao vergroten en ook op Aruba gaan vliegen. De gedeputeerde twijfelt niet aan de plannen, maar benadrukt dat het om een private onderneming gaat. Maar omdat de plannen voor de Bonairiaanse maatschappij nog niet helemaal rond zijn wil de gedeputeerde geen namen noemen. Verder zou er ‘een gerenommeerde Europese maatschappij’ belangstelling hebben voor intereilandelijke vluchten met een toestel met 34 stoelen. ,,Ook hiervan noem ik geen naam. Als de namen bekend worden kan dat in de ondernemerswereld de ontwikkeling van nieuwe plannen juist hinderen.”Dat de extra airlift welkom is op Bonaire lijdt geen twijfel. Abraham: ,,We weten allemaal welke problemen de huidige grootste vervoerder (Insel Air, red.) sinds vorig jaar heeft. Er zijn grote financiële problemen en de vertragingen en annuleringen hebben de afgelopen dagen opnieuw de kop op gestoken.” Bij Insel Air viel een van de drie beschikbare Fokker 50-toestellen afgelopen week uit, waardoor de vluchten tussen de ABC-eilanden en naar Sint Maarten met twee toestellen moesten worden uitgevoerd. Dat leidde soms tot grote vertragingen. Zo vertrok de vlucht van 9.15 uur van Curaçao naar Sint Maarten afgelopen vrijdag halverwege de middag.Naar aanleiding van de dreigende ondergang van Insel Air werd op Bonaire vorig jaar de roep om een eigen maatschappij steeds luider. Vooral in de ondernemerswereld werd de alarmbel geluid, omdat een isolatie van het eiland dreigde met alle economische gevolgen van dien. Voor de toeristische sector op Bonaire zijn, naast de rechtstreekse verbindingen met Nederland en de Verenigde Staten, vluchten tussen de eilanden erg belangrijk. Zeker 20 procent van de verblijfstoeristen op Bonaire kwam tot voor kort met Insel.Abraham sprak zich in januari, voor zijn terugkeer in de actieve politiek, al uit voor een op Bonaire gevestigde vliegmaatschappij om de verbinding met de andere eilanden te garanderen. Ook toen noemde hij geen namen, maar had hij het wel over ‘19-zitters’, zoals Twin Otters.Het Bestuurscollege richtte eind januari een stuurgroep airlift op die moest werken aan een oplossing. Volgens critici veel te laat. De stuurgroep maakte in april bekend met ‘de zes meest kansrijke’ plannenmakers te spreken over een nieuwe maatschappij en met buitenlandse bedrijven die mogelijk belangstelling zouden hebben voor Bonaire.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).