Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In een vervallen pand tegenover het oude Bestuurscollege (BC) in de Concordiastraat ligt de oude administratie van de toenmalige afdeling van Financiën van het Eilandgebied Curaçao nog steeds voor het grijpen. ,,We ruimen het op”, liet minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) gisteren weten, nadat zij door deze krant op de hoogte werd gebracht van de situatie.


Administratie op straatAan de straatkant van het vervallen pand is sinds kort een gat zo groot als een raam. Wie een blik naar binnen werpt, ziet de rekken vol met documenten en files die overduidelijk brandschade hebben opgelopen. Zo maar een greep in een stapel papier laat de loonbelastingkaart voor 1987 zien van een technisch opzichter en een hoofdcommies, beide ‘het gehele jaar in dienst’ van het Eiland Curaçao. Naam, identiteitsnummer, loon, alles is nog leesbaar. 
VVRP-minister Jesus-Leito heeft gisterochtend direct poolshoogte genomen. ,,We gaan er mee aan de slag”, laat zij ‘s middags weten. ,,Het moet gewoon worden opgeruimd en dat gebeurt nu ook. De documenten worden vernietigd. Dat doet het ministerie van Financiën in overleg met VVRP.” Rond 16.00 uur gingen het Hoofd onderhoud gebouwen van Domeinbeheer, Roland de Pablo, en een medewerker de situatie inspecteren. Volgens De Pablo heeft Domeinbeheer al eerder melding gemaakt van de aanwezige documenten, maar nooit toestemming gekregen om die te laten vernietigen. Het gat in de muur aan de straatkant is nieuw. Gisteren kwam dan eindelijk het groen licht van de minister. ,,We geven nu een shredderbedrijf de opdracht om zo snel mogelijk het archief hier ter plekke op te ruimen.”
Het gebouw van het Bestuurscollege kwam in 2010 leeg te staan nadat de staatkundige structuur veranderde en Curaçao een autonome status kreeg binnen het Koninkrijk. De bestuurslaag van het eilandgebied verdween. Nadien raakte niet alleen het pand, maar de hele straat steeds meer in verval. ,,Domeinbeheer maakt het terrein rond de gebouwen van de overheid wel regelmatig schoon”, zegt De Pablo.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).