Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Het paradepaardje van Kòrsou di Nos Tur en met name van de leider Amparo dos Santos, waarbij huishoudens zonder water weer op het net worden aangesloten, is stopgezet. Dat laat minister Hensley Koeiman (MAN) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) tegenover deze krant weten. ,,De manier waarop dit gebeurde, was onverantwoord.” 

gratis water uitvoerenBegin april selecteerden Aqualectra en SOAW samen 324 klanten van het nutsbedrijf in de categorie minder- en onvermogenden die waren afgesloten van water. De openstaande schuld van 1,4 miljoen gulden van deze huishoudens werd door de regering aan Aqualectra betaald. In de eerste week van april werd gestart met een pilot en zouden vijftig huishoudens weer op het waternet worden aangesloten. SOAW zou de betreffende personen steun bieden met subsidie. Maar van die groep van 50 bleken er slechts drie zonder problemen te kunnen worden aangesloten. ,,De overige 47 hadden besloten de zekering van Aqualectra te breken en water te stelen”, zei toenmalige SOAW-minister Jaime Córdoba (Pueblo Soberano). ,,Het waterverbruik kan enorm oplopen door bijvoorbeeld een lekkage bij iemand die altijd keurig betaalt. Dat is dan onvoorzien en kan gebeuren. Maar dat een groot deel van de mensen ervoor kiest om water te stelen, dat kunnen we niet accepteren.” De Raad van Ministers zou het project opnieuw analyseren en het werd tijdelijk on hold gezet, zo liet Córdoba weten. Koeiman laat echter weten dat het programma volledig is geschrapt. ,,We zijn van mening dat iedereen recht heeft op water. Het is tenslotte een eerste levensbehoefte. Het kan niet zo zijn dat huishoudens waar bejaarden en baby’s aanwezig zijn, zonder water zitten. Maar als zo’n project wordt opgesteld, moet dit wel verantwoord gebeuren; niet halsoverkop, maar op georganiseerde en geplande wijze. Mensen moeten hierbij worden begeleid en ‘empowered’. We moeten voorkomen dat mensen die onverantwoordelijk zijn, worden beloond en dat anderen die wel netjes op tijd hun rekening betalen, hier niets voor terug krijgen. We kunnen niet de indruk gaan creëren dat je onverantwoordelijk mag zijn omdat de regering het dan toch oplost”, aldus de huidige minister van SOAW tegenover deze krant. 
Eerder dit jaar bleek uit onderzoek dat op Curaçao 1.383 huishoudens zonder water zitten. Bovendien waren er 103 huishoudens die - wegens meerdere onbetaalde rekeningen - op het punt stonden van water te worden afgesloten. In totaal komt dat neer op 1.486 huishoudens. Koeiman, die toentertijd demissionair premier was, sprak van een ‘groot onrecht’.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).