Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Gevolmachtigd minister van Curaçao in Washington, Xavier Prens (45), wordt de nieuwe directeur van de Dienst Buitenlandse Betrekkingen (DBB). Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) bevestigt tegenover deze krant dat de Raad van Ministers op zijn verzoek akkoord is gegaan met de benoeming van Prens. 

prensSinds het vertrek van voormalig DBB-directeur Arthur Kibbelaar begin 2016 is de post vacant. In de tussentijd nam secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken Stella van Rijn de positie waar. Zij is ook de persoon geweest die het open sollicitatieproces heeft opgestart. ,,De procedure was al gaande voor ik premier werd”, zo vertelt Rhuggenaath. Onlangs werd de uitslag hiervan bekend. Volgens de minister-president zijn uit deze procedure twee sterke kandidaten - beiden Curaçaoënaars - naar voren gekomen en heeft hij uiteindelijk Prens voor de benoeming voorgedragen. ,,Nu moeten details zoals zijn rechtspositie worden uitgewerkt en dan kan gewerkt worden aan de terugkeer van Xavier Prens. Het personeel van DBB is vorige week geïnformeerd.” 
Wanneer Prens aan de nieuwe functie begint, is vooralsnog onduidelijk. Hij is sinds november 2013 de eerste Gevolmachtigd minister van Curaçao in Washington. Deze aanstelling gebeurde door de toenmalige premier Ivar Asjes (toen nog van Pueblo Soberano). Zijn termijn in Washington zit er bijna op, waarna de terugkeer naar zijn geboorte-eiland kan plaatsvinden. 
Prens - die volgens Rhuggenaath graag terug wilde keren naar Curaçao om nu hier verder het land te dienen - is geen onbekende bij DBB en heeft ook de nodige ervaring opgedaan in diplomatieke functies. Zo was hij van 2010 tot 2013 Senior Policy Advisor bij DBB, van 2005 tot 2010 consul-generaal voor het Nederlands Koninkrijk in Miami en vertegenwoordigde hij de Nederlandse Antillen van 2002 tot 2005 bij de Koninkrijksambassade in Trinidad & Tobago. ,,Gezien zijn ervaring met buitenlandse zaken als diplomaat en het feit dat hij DBB goed kent, is Xavier een uitstekende kandidaat”, zo stelt Rhuggenaath. ,,Zeker gezien het belang dat wij hechten aan het versterken van de relaties binnen het Caribisch gebied. Dit is een speelveld waar Xavier maar al te bekend mee is. Nu kan hij samen met de staf van DBB werken aan de verbetering van de dienst van DBB, personen plaatsen op buitenlandse posten die Curaçao als attaché of als ambassadeur kunnen vertegenwoordigen en de buitenlandse relaties versterken.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).