Intern opiniestuk: In oktober zullen we huilen

Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Curaçao moet niet kiezen tussen Europa of Amerika, maar zich op beide markten richten. Dat zegt directeur Miles Mercera van hotel- en toerismeorganisatie Chata. Hij zegt niet bekend te zijn met berichten over een discussie hierover binnen zijn organisatie.

milesmercera

Er zouden binnen Chata voorstanders zijn van meer focus en investeringen op de Noord-Amerikaanse markt, terwijl andere leden vinden dat Europa als belangrijkste markt voor Curaçao de aandacht moet blijven houden. Mercera ontkent dat, hij zegt dat het beleid van Chata simpel is: ,,Wij vinden dat we op alle markten moeten focussen waar we een directe verbinding mee hebben. Dat moeten we niet lukraak doen, maar richten op plaatsen waarvandaan airlift is, dus in het geval van de Verenigde Staten zijn dat Florida en New York. En in Europa zijn dat Nederland en Duitsland.”Curaçao komt regelmatig negatief in het nieuws in Nederland, met alle gevolgen van dien. ,,Nederlanders vergeten niet”, staat in een intern verspreid opiniestuk van een bezorgde manager dat in handen is van deze krant. Vluchten uit Amsterdam zouden al tientallen lege stoelen hebben en dat zal alleen maar erger worden. ,,In oktober zullen we allemaal huilen als de statistieken van CTB (het toerismebureau, red.) en Chata komen.” Nederlanders kunnen veel dichter bij huis naar het strand, bijvoorbeeld op Ibiza, met minder gedoe op bijvoorbeeld Schiphol.Er zou meer geld moeten gaan naar verbetering van het product Curaçao, zoals het schoonmaken van het eiland en de ‘wildwest aan ongeregistreerde appartementen’ moet worden aangepakt. Vervolgens zou er meer geïnvesteerd moeten worden in de Amerikaanse markt. ,,Die is dichterbij en Curaçao is nieuw voor ze.” Bovendien geven Amerikanen veel geld uit op hun vakantie, zegt de briefschrijver. Curaçao heeft de Amerikanen veel te bieden: cultuur, kleurrijke mensen, geschiedenis en uitgaansleven. ,,Er bestaat geen succesvol Caribisch eiland zonder een grote Amerikaanse markt.”Mercera is niet op de hoogte van dergelijke geluiden. Hij zegt dat de markt stabiel is, de kamerbezetting is ongeveer gelijk aan vorig jaar. ,,De vluchten uit Europa zitten vol. Van de Europese gasten (vooral uit Nederland en Duitsland, red.) gaat 50 procent naar zogenoemde alternatieve accommodaties, van de Amerikanen gaat 80 procent naar hotels. We moeten juist wel investeren in Europa en zorgen dat ze terugkomen. Als ze voor de derde of vierde keer komen kiezen ze wel voor een appartement.” Volgens de directeur moeten er ook nieuwe markten worden aangeboord om de 7.000 kamers, waarvan 3.000 in hotels, te vullen. Er is voortdurend contact met de vliegmaatschappijen over de vluchten naar Curaçao. ,,We hebben pas nog gesproken met JetBlue (VS) en Avianca (Colombia).” Voor Chata zijn alle markten, inclusief Europa, belangrijk.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).