Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - Bij de politiecentrale in Rio Canario kwam zaterdag een telefoontje binnen; twee kanonnen waren op de grond onderaan de trap gevonden bij Fort Beekenburg bij Caracasbaai.

kanonnen

De kanonnen moesten met een kraan naar het politiebureau van Rio Canario worden vervoerd. Volgens François van der Hoeven, amateurarcheoloog en vrijwilliger bij NAAM (National Archeological Anthropological Memory Management), hebben de boeven waarschijnlijk de kanonnen van de trap gegooid en daardoor de trap ook beschadigd. ,,Gelukkig was de trap al aan restauratie toe en heeft de politie met een kraan de kanonnen mee kunnen nemen. We kunnen ze echter pas terugplaatsen als er geld is voor een helikopter.” De laatste keer dat dieven hebben geprobeerd kanonnen te stelen, werden ze ook onderaan de trap achtergelaten. ,,Het verplaatsen van de kanonnen, die overigens 1.500 kilogram kunnen wegen, is namelijk niet zo gemakkelijk. In de ochtenduren moesten de dieven staken, misschien omdat er mensen het fort kwamen bezoeken of ze hebben het gewoon opgegeven”, aldus Van der Hoeven. Van der Hoeven denkt dat de boeven de kanonnen waarschijnlijk als pronkstuk in de tuin wilden of wellicht ‘als uitdaging voor stoere jongens’. Directeur van Monumentenzorg, Marcel Dennert, vertelt dat het in het verleden wel vaker gebeurde, dat de kanonnen werden ontvreemd of ze uit het water werden getrokken. ,,We gaan inmiddels bewuster om met deze historische stukken, we zijn voorzichtiger. We gaan kijken of de poort van het fort gesloten kan worden op momenten dat er geen bezoekers komen.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).