Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De ‘meest concrete partij’ voor de overname van Insel Air, Synergy Aerospace Corp., blijkt verwikkeld in een felle juridische strijd met medeaandeelhouders in Avianca.

synergieSynergy en vooral topman Germán Efromovich worden er voor de Amerikaanse rechter in New York van beschuldigd via een financieringsdeal met luchtvaartmaatschappij United er enkel op uit te zijn zichzelf met vele miljoenen te willen bevoordelen ten koste van Avianca en de minderheidsaandeelhouders.Eén zo’n minderheidsaandeelhouder, die zichzelf overigens ‘significant aandeelhouder’ in Avianca noemt, is Kingsland Holdings Ltd. Kingsland heeft Synergy voor het New York State Court gedaagd. Zo blijkt uit openbare op het internet eenvoudig te vinden officiële stukken.Er zijn voor het noodlijdende Insel Air - dat in maart uitstel van betaling kreeg en met behulp van een interim-management en een overbruggingskrediet van de overheid van 33 miljoen gulden naarstig op zoek is naar overlevingskansen - ‘meerdere potentiële strategische partners in beeld’, aldus het verslag van de bewindvoerder vorige maand. ,,Op dit moment is de meest concrete partij Synergy Aerospace Corp., een meerderheidsaandeelhouder van het beursgenoteerde Avianca.”Met Synergy maakte Eugene Rhuggenaath (PAR), nu premier maar destijds minister van Economische Ontwikkeling, voorbereidende afspraken over een partnership met Insel Air. Ten tijde van het interim-kabinet-Pisas was MFK-leider Gerrit Schotte er als de kippen bij om dit traject over te nemen en in Miami een ontmoeting te arrangeren met Synergy-topman Efromovich. Dit werd snel daarna gepareerd, omdat zijn interventie weleens contraproductief zou kunnen uitpakken.Andere (overname)opties worden verkend, aldus het verslag van de bewindvoerder, maar over de identiteiten van de betrokken partijen worden in het belang van de boedel en gelet op de onzekerheden betreffende de operatie geen uitspraken gedaan.Insel heeft drie mogelijkheden: alsnog incasso van de enorme vordering die Insel Air International heeft van zo’n 70 miljoen dollar op Venezuela (de claim van het inmiddels failliete Insel Aruba op Venezuela bedraagt zo’n 30 miljoen dollar, red.), een strategisch partnership of ‘autonome groei, verder in de toekomst’.Tot dusver is Insel op zichzelf aangewezen. Dat was zonder overheidssteun in de vorm van een overbruggingskrediet niet mogelijk geweest. Het gaat om 33 miljoen gulden, ter overbrugging van de periode waarin de vennootschap op zoek zou kunnen gaan naar een strategische partner (een koper) of incasso van de vordering op Venezuela. In ruil daarvoor heeft het Land Curaçao een pandrecht en stemrecht gekregen op 51 procent van de aandelen Insel Curaçao.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).