Van een onzer verslaggevers

Willemstad - In 2016 heeft het team van Yave ruim 127 jongeren, die kampen met een situatie of probleem in hun leven, intensief begeleid en ondersteund om (verdere) persoonlijke en maatschappelijke uitval te voorkomen of te stoppen.

yave

Dit blijkt uit het jaarverslag van de Federatie Antilliaanse Jeugdzorg (FAJ). Yave is de afkorting van ‘Yudansa Alternativo pa un Vishon Eksitoso’ en Yave betekent ook vriend. Yave is een hulpverleningsprogramma binnen FAJ voor sociaal kwetsbare jongeren. De cliënten van Yave worden thuis, op school of in andere jeugdinstellingen begeleid door een hulpverleningsteam dat laagdrempelige 24/7 hulp biedt. ,,Ook dit jaar weer heeft Yave laten zien dat het als instituut niet meer weg te denken valt op het gebied van preventieve zorg en hulpverlening aan jongeren”, aldus de FAJ.Yave is operationeel door medefinanciering vanuit Reda Sosial, het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), van Justitie en Samenwerkende Fondsen Caribisch deel van het Koninkrijk (SFCK). In 2016 was er een subsidiebedrag beschikbaar van 523.341 gulden.Behalve het begeleiden van jongeren is Yave samen met FAJ binnen verschillende samenwerkingsverbanden actief. Zo doet Yave mee aan het Actieprogramma Desaroyo di Hubentut en het Top-C ‘Tur wowo riba bo’-project van het Openbaar Ministerie (OM). Top-Curaçao is een project volgens het format van de Amsterdamse Top600, een project dat zich richt op hardekernjongeren.In het jaarverslag staat: ,,In september 2016 is FAJ benaderd door de coördinatrice van het project, zij heeft te kennen gegeven dat Yave een onmisbare partner is. Met de bureaucoördinator van FAJ en de teamleider van Yave is besproken wat nodig is om broertjes en zusjes (brusjes) van cliënten die al in het Top-C-traject zitten sneller te kunnen bedienen. Vanuit FAJ zal in 2017 een voorstel geformuleerd worden waarin bezien zal worden of en zo ja op welke wijze, qua personele capaciteit en daarmee gemoeide kosten, hieraan tegemoet gekomen kan worden.”Ook doet Yave mee aan de Triage Tafel, opgezet door de Stichting Ambulante Justitiële Jeugdzorg Curaçao (AJJC). Hierin werken verschillende partners uit de jeugdhulpverlening samen om cliënten te bespreken. Zo wordt niet langs elkaar heen gewerkt. FAJ: ,,Yave ervaart de Triage Tafel als een positieve ontwikkeling omdat dit de mogelijkheid biedt om zaken bij de aangewezen instanties onder te brengen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.