Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Om de zienswijze over integrale zorg binnen HNO en de daaraan gekoppelde zorginstellingen in de praktijk te realiseren, is het belangrijk dat het ziekenhuis met de University of Curaçao UoC en Instituto pa Formashon den Enfermeria (IFE) samenwerkt.

hnoUoC en IFE hebben onlangs een samenwerkingsovereenkomst getekend om zorgopleidingen op hbo-niveau te verzorgen, samen kunnen zij de vereiste her- en bijscholing leveren voor bijvoorbeeld het verplegend personeel dat straks in HNO aan de slag gaat. De UoC heeft de kennis in huis om patiënten te begeleiden en te helpen om mee te gaan in de visie over integrale zorg die aan de basis ligt van HNO en de zorginstellingen eromheen. Aldus rector Francis de Lanoy van het UoC in gesprek met deze krant. De Lanoy is verbaasd dat UoC en IFE niet betrokken zijn bij HNO. ,,In de landen waar de UoC nauw mee samenwerkt is het normaal dat de staatsuniversiteit bij zo’n groot project als HNO al vanaf het allereerste begin betrokken is. De kennis en ervaring die UoC en IFE hebben kunnen bij zo’n project goed benut worden. Wij hebben de kennis over de lokale situatie en cultuur. Men vergeet dat de patiënt op Curaçao anders is dan die in Nederland of de VS bijvoorbeeld”, aldus De Lanoy.De rector bevestigt dat zowel de overheid als de financier Sona voorstander zijn om de UoC en IFE bij het project te betrekken. ,,Het probleem ligt niet bij de overheid of bij Sona. Die zien de noodzaak en de voordelen van de samenwerking met ons wel in, het probleem ligt bij de uitvoerders van het project. De IFE heeft 40 jaar ervaring met het opleiden van verpleegkundigen, wij hebben de kennis om aan de hand van de samenwerking met IFE maar ook op grond van de verschillende opleidingen die wij verzorgen, een belangrijke bijdrage aan HNO te leveren.”De Lanoy vreest dat in het land straks een nieuw ziekenhuis wordt opgeleverd waarin patiënten en personeel vanuit de oude visie op zorg functioneren. ,,Wij moeten ervoor waken dat wij straks niet een nieuw ziekhuis hebben, waar men volgens een verouderde visie werkt en waar de patiënt ook een verouderde visie heeft. In de nieuwe visie staan de zorg en het welzijn centraal. Preventie, de eigen verantwoordelijkheid van de patiënt en zijn levensstijl staan centraal. In het nieuwe ziekenhuis worden patiënten zo kort mogelijk opgenomen. Wij hebben nu de kans om samen een crème de la crème ziekenhuis te realiseren. Waarom zouden wij de eigen krachten niet bundelen om dit voor elkaar te krijgen?”De rector verklaarde de indruk te hebben dat de universiteit buitengesloten wordt. ,,De UoC heeft vaak aangekaart wat de toegevoegde waarde is van een samenwerking met ons bij HNO. Maar er komt daarna geen follow-up. Daarom is dit onderwerp nu laatst bij de ondertekening van de samenwerking tussen UoC en IFE aan de orde gekomen.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).