Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - Met het vonnis dat gisteren tegen ‘pastor’ Orlando Balentina is uitgesproken, is bewezen dat seksueel misbruik niet ongestraft hoeft te blijven en dat slachtoffers weldegelijk vertrouwen kunnen hebben in het justitieel systeem.

Dat is de reactie van advocate Olga Kostrzewski, die de slachtoffers van Balentina vertegenwoordigt. Balentina is gisteren door het Gerecht in eerste aanleg veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar en de ontzetting uit het beroep van kerkleider voor een periode van 14 jaar voor het seksueel misbruik van (minderjarige) meisjes. Officier van justitie Ludmilla Vicento, die belast was met het onderzoek dat de naam Followers heeft gekregen, noemde dit de grootste misbruikzaak die Curaçao ooit heeft gekend.

misbruikEen groot deel van de beschuldigingen die door de officier van justitie ten aanzien van  de verdachte zijn gedaan, is door het gerecht bewezen verklaard. Het gerecht heeft vastgesteld dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik van drie tienermeisjes en vier jongvolwassen vrouwen die allemaal lid waren van de geloofsgemeenschap die jaren geleden door de verdachte is opgericht, te weten Rains of Blessings en waarbinnen hij tot zijn aanhouding fulltime fungeerde als organisatorisch en geestelijk leider. 

Verder stelt het gerecht te hebben overwogen dat de verdachte het overwicht dat hij op de slachtoffers had door zijn leeftijd en zijn bijzondere positie binnen de geloofsgemeenschap, op een volstrekt verkeerde manier heeft ingezet. ,,Dit heeft ook in bredere kring een schok teweeg gebracht. De gepleegde feiten hebben maatschappelijke onrust veroorzaakt”, aldus het gerecht in zijn uitspraak.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).