Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Titan Petrochemicals Group Ltd, een dochteronderneming van Guangdong Zhenrong Energy, zal de LNG-terminal bij Bullenbaai bouwen.

titanDat heeft Aubrich Bakhuis, waarnemend voorzitter van het Multidisciplinair Projectteam MDPT, tegenover deze krant verklaard.
Titan is na een openbare aanbesteding als beste uit de bus gekomen. Bakhuis verklaarde tegenover deze krant dat het voor Curaçao gunstig kan uitpakken dat zowel de modernisering van de raffinaderij, waarvoor het land een Heads of Agreement met GZE tekende, als de bouw van de LNG-terminal, onder dezelfde maatschappij vallen.
,,In het geval dat een andere maatschappij dan GZE de LNG-terminal zou bouwen, zou dat beteken dat er tussen de exploitant en deze partij onderhandeld moet worden over de garanties voor de levering van gas bijvoorbeeld. Nu alles onder dezelfde maatschappij valt, is het gemakkelijker voor Titan en GZE om onderling afspraken te maken. Dat is uiteindelijk voordelig voor het land omdat je als het ware twee voor de prijs van één krijgt”, aldus Bakhuis.
Bakhuis verwacht dat de onderhandelingen over de aanleg van de LNG-terminal ongeveer een jaar zullen duren. De terminal zal eerder klaar zijn dan de oplevering van de gemoderniseerde raffinaderij en/of de nieuw te bouwen raffinaderij. ,,De terminal wordt volgens het Build Own en Operate gerealiseerd. Daarbij treedt Refineria di Kòrsou (RdK) als verhuurder van de terreinen bij Bullenbaai op. De voordelen voor het land zijn de inkomsten uit de lease fee en de tax arrangement.”
Over de mogelijkheid van een nieuw te bouwen raffinaderij wil de waarnemend voorzitter in dit stadium nog niet veel kwijt. ,,Ik ben heel voorzichtig hierin omdat er eerst een haalbaarheidsonderzoek naar een nieuwe raffinaderij gedaan zou moeten worden. En zover zijn wij op dit moment niet. Het land zou ook moeten kiezen of er een nieuwe raffinaderij komt en daarover moeten onderhandelen met GZE.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).