Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Curaçaose windsurfers hebben goed gepresteerd tijdens de Sorobon Masters Windsurfkampioenschappen Slalom en Freestyle en de Dunkerbeck Speed Challenge, die op Bonaire zijn gevaren van 22 tot 25 juni.

In een groot deelnemersveld van 60 windsurfers, voornamelijk uit het Caribisch gebied maar ook uit Frankrijk, Spanje en de USA, behaalde het zeskoppige Curaçao Team op Bonaire diverse podiumplaatsen.

windsurfteamIn de slalomcategorie surften Danique Stomp (14), Stefan de Bell (14), en Marjenka de Bell (17) in twee dagen maar liefst 12 keer. Een rak (baan) bij Bonaire is een stuk langer dan bij Curaçao en er was een flinke dosis volharding nodig om alles uit te varen, wat goed lukte. De meisjes surften in de categorie ‘women’, waarbij er geen onderscheid was naar leeftijd en niveau. Bij de harde wind van de eerste dag zat Marjenka na zes races nog bij de eerste drie maar op de tweede dag kwam ze door weinig wind niet goed vooruit. Dat gold in nog grotere mate voor Danique, het jongste talent in de groep, met het kleinste zeiltje. Monique Meijer was de onbetwiste kampioene, Mylène de Vries werd tweede en Alyssa Wijnand derde (allen van Bonaire). Bij de jeugd onder de 18 jaar werd Stefan overtuigend eerste, gevolgd door Arnold Wilsoe (BON) en Nigel Hart (BON). Bij de mannen behaalden Taty Frans (BON), Amado Vrieswijk (BON), en Bjorn Dunkerbeck (Spanje) respectievelijk het goud, zilver en brons.
In de meer veelzijdige en atletische Freestyle-categorie zetten Ryan en Richard Richie (18 en 20) hun beste ‘moves’ in, en wist Ryan brons te behalen. Dit was des te bijzonder aangezien de broers uit Curaçao het in een afvalrace (eliminatie) moesten opnemen tegen internationale freestyle-iconen als Amado Vrieswijk (1e), Taty Frans (2e) en andere grote talenten. Bij de jeugd onder de 18 jaar haalde Stefan de Bell met een aantal perfect uitgevoerde sprongen voor de tweede keer goud binnen voor Curaçao. In de jongste klasse won Danique Stomp met haar uitgekiende tricks de 3e prijs bij de freestyle. Haar broertje Luka Stomp had de pech in een scherpe karkoschelp te stappen, en eindigde bij de chirurg in plaats van op het podium.
De Dunkerbeck Speed Challenge is relatief nieuw in de regio en werd geleid door Bjorn Dunkerbeck, 42-voudig wereldkampioen windsurfen. Winnaars krijgen de officiële titel van Caribbean en PanAm Champion 2017 GPS Speed Windsurfing. De snelheid wordt via GPS gemeten op een rechte baan waar in tegenstelling tot slalom geen rekening gehouden hoeft te worden met boeien of bochten. De locaties van de surfers en de snelheden waren live te zien op het beeldscherm aan de kant. Team Curaçao haalde hier met Stefan en Marjenka de Bell respectievelijk de tweede (jeugd t/m 18 jaar) en derde plaats (dames overall). Nigel Hart (BON) werd eerste en Arnold Wilsoe (BON) derde bij de jeugd t/m 18 jaar. Jurgen Saragoza (BON) is de nieuwe titelhouder bij de mannen, gevolgd door Taty Frans. Bjorn Dunkerbeck (Spanje) had de snelste tijd maar kwam door zijn woonplaats niet in aanmerking voor de titel. Titelhouder bij de dames werd zeer verrassend de jonge Alyssa Wijnand (16), die net 0,01 knopen sneller ging dan Monique Meijer (beiden BON).
De volledige resultaten, foto’s en filmbeelden zijn te zien op de Facebookpagina van Sorobon Masters.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.