Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Machteloosheid. Dat speelde bij Statenlid Jacinta Constancia (MFK) naar eigen zeggen een rol op 23 februari 2017 toen zij collega-parlementariër Giselle Mc William (MAN) een klap in het gezicht gaf.


jacintaEen emotionele Constancia moest gisteren in het beklaagdenbankje verschijnen om zich te verantwoorden voor de daad die werd gekenmerkt als het dieptepunt van de Staten. Haar wordt zware mishandeling en bedreiging ten laste gelegd. ,,Op 23 februari moesten 21 Statenleden en de burgers van Curaçao een bitter moment meemaken waarbij ik een collega oneerbiedig behandelde. Ik heb mijn excuses aangeboden en zou het weer doen. Ik ben me bewust van het leed dat ik heb aangericht”, aldus Constancia, die vervolgens aangaf die dag te hebben gehandeld uit een gevoel van ‘de laatste druppel die de emmer deed overlopen’. ,,Ik wil niet huilen”, fluisterde het MFK-Statenlid voor ze vertelde dat het betoog van Mc William op die dag haar teveel werd toen laatstgenoemde over de mondkapjeszaak - waar Constancia als verdachte in geldt - begon.
Het emotionele betoog van de MFK-politica overtuigde officier van Justitie Bas van Vliet niet, die tegen haar een taakstraf eiste van 200 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk, een proeftijd van twee jaar en twee jaar voorwaardelijke ontzetting uit het ambt van parlementariër. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was de klap die Constancia op 23 februari uitdeelde met voorbedachten rade. Deze stelling wordt gebaseerd op verklaringen van verschillende getuigen die op de dag van het incident in de kantine van de Staten aanwezig waren en Constancia zouden hebben horen zeggen dat ze Mc William zou slaan. Het MFK-Statenlid ontkent dat er sprake zou zijn van voorbedachte rade. ,,Ik heb mijn excuses aangeboden voor de klap, ik heb toegegeven dat ik fout zat, waarom zou ik hierover niet de waarheid vertellen”, vroeg ze zich af.
In de rechtszaal werden gisteren de inmiddels beruchte beelden van de klap getoond. Wat bij de strafeis van het OM ook een rol speelt, is de voorbeeldfunctie die Constancia bekleedt, zo gaf de officier van justitie later te kennen. ,,Mevrouw Constancia heeft als volksvertegenwoordiger een voorbeeldfunctie. Zij is iemand die wetten bepleit, ondertekent, het land vertegenwoordigt, en heeft als zodanig de verantwoordelijkheid zich in het openbaar te gedragen als een goed parlementariër”, aldus Van Vliet. ,,Juist in het hart van de democratie, het parlement, moet de rede overheersen, niet geweld. In plaats daarvan heeft zij een andere parlementariër een klap toegediend. Een keiharde klap. Ten overstaan van heel Curaçao. Een zodanig harde klap dat mevrouw Mc William er een whiplash aan over hield en nu nog herstellende is. Uit dit incident blijkt mijns inziens dat mevrouw Constancia eigenlijk ongeschikt is voor het ambt van volksvertegenwoordiger, minimaal dient daarvoor een waarschuwing te worden afgegeven.”
De rechter spreekt zich op 5 juli uit over deze zaak.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).