Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De stichting Rode Kruis Bloedbank Curaçao wil graag meer jonge donoren zodat het bestand van 3.000 mensen een betere afspiegeling is van de maatschappij.

bloedbank
Dat heeft directeur Ashley Duits van de bloedbank tegenover deze krant verklaard. In principe kunnen burgers van 18 tot 70 jaar als donor fungeren, zo legt Duits uit. Met voorlichtingscampagnes op scholen bijvoorbeeld hoopt de bloedbank meer jongere donoren te werven.
De bloedbank wordt door de Pan American Health Organization (Paho), als referentie voor de regio beschouwd. ,,Onder leiding van de Paho worden er hier specialisten opgeleid, onze bank geldt ook als model zeg maar voor de regio. Wij helpen de omringende eilanden. Zo hebben wij laatst Guyana geholpen om hun programma te optimaliseren en hebben wij ook Jamaica geadviseerd”, aldus Duits. De bloedbank onderscheidt zich ook in het Koninkrijk met de techniek om virussen zoals zika in bloedproducten inactief te maken. Dit is een techniek die in Nederland nog niet wordt toegepast, aldus Duits. ,,Er is ook in het Midden-Oosten, bijvoorbeeld uit Dubai interesse voor het kwaliteitssysteem van onze kleine lokale bank.”
Op dit moment is de bloedbank bezig met een groot automatiseringsproject, legt Duits uit. ,,Het is een ultramodern systeem dat de kwaliteit van de bloedproducten garandeert. De donoren krijgen een barcode die binnen de hele organisatie gebruikt kan worden. Zo wordt alles geregistreerd en kunnen de verschillende producten op elkaar afgestemd worden.”
Het is vandaag, 14 juni, de Internationale Dag van Bloeddonoren. Het thema van dit jaar is ‘Give blood, Give now, Give often’. Mensen die als donor willen fungeren worden eerst getest. Mannen mogen 4 keer per jaar doneren, vrouwen 3 keer per jaar. Personen die zich als donor willen opgeven kunnen bellen met 4618433.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).